MENIU

MASA DE CRĂCIUN: Cât costă meniul de sărbători?

Masa de Craciun

Pregătirea mesei pentru Crăciunul de anul acesta necesită un buget minim de aproximativ 400 de lei, dacă produsele sunt cumpărate de la hipermarket şi gătite acasă, însă bugetul se poate mări de trei-patru ori, ajungând până la 1.500 de lei, în cazul unei mese încărcate cu produse tradiţionale.

Masa de Crăciun nu este, nici anul acesta, o "formalitate" din punct de vedere al costurilor, iar asta în special pentru cei care preferă produsele tradiţionale, fără conservanţi şi fără nitraţi, scrie Mediafax.ro.

Astfel, un kilogram de "toba lui Ignat", comercializată de un producător tradiţional autorizat de Ministerul Agriculturii, costă 49 de lei, acelaşi preţ trebuind să fie plătit şi pentru un kilogram de caltaboş, în timp ce un kilogram de jambon costă 69 de lei.

La producătorii tradiţionali, un kilogram de cârnaţi vânătoreşti costă 55 de lei, cârnaţii de curcan - 60 de lei, iar lebărul - 49 de lei.

Tot pentru masa de Crăciun, producătorii tradiţionali au pregătit şi jumări, la 70 de lei kilogramul, dar şi specialităţi cum ar fi purceluş copt în afumătoare (100 de lei kilogramul), muşchi de capră împletit (170 de lei kilogramul) şi pastramă de mistreţ (200 de lei kilogramul).

La capitolul desert, un cozonac de două kilograme, care nu conţine amelioratori de gust, costă 80 de lei.

Trăgând linie şi adunând, o masă tradiţională, dar fără piftie şi sarmale, ajunge să coste în jur de 600 de lei. Nu trebuie însă uitat că la toate bucatele se adaugă băutura.

Mai multe articole despre:
meniu masa de Crăciun cat costa