MENIU

Mărturiile cutremurătoare ale unui dezertor nord-coreean.Copiii mor de foame în ţara lui Kim Jong-un

Joo-il Kim s-a născut şi a crescut în Coreea de Nord, iar până la vârsta de 32 de ani a crezut că acolo este paradisul. Deziluzia a venit mai apoi, când şi-a pus întrebarea: "Este ţara noastră sau a unui singur om?". De atunci a riscat tot pentru a găsi răspunsuri.

Într-un interviu acordat publicaţiei britanice metro.co.uk, bărbatul povesteşte că doar cu doi ani înainte să părăsească ţara, nepoata sa era înfometată şi a înghiţit boabe de porumb, apoi a băut apă să-şi umple stomacul, lucru ce a ucis-o în cele din urmă. Joo-il a mai povestit că atunci când îşi vizita părinţii, nu aveau mai nimic de mâncare.

Deşi în şcoală şi în societate a învăţat de-a lungul timpului că sunt cetăţenii celei mai puternice ţări din lume, întrebările au început să apară după ce s-a înrolat în armată. A început să călătorească peste tot în ţară şi chiar să aibă acces la informaţii externe, lucru la care nu avea acces înainte.

"Am început să mă întreb dacă această ţară este a oamenilor sau a dictatorului. M-am decis să fug din Coreea de Nord pentru a afla răspunsul în afara ţării", a povestit Joo-il Kim.

Decizia de a pleca a luat-o în 2005 fără să se uite înapoi. A plecat în linişte şi cu un cuţit la el. Nu ştie nici acum dacă familia lui a avut de suferit în urma gestului său, iar ultima oară când a vorbit cu tatăl său a fost în 2008, ajutaţi de cineva.

În prezent, Joo-il Kim trăieşte într-o comunitate a dezertorilor nord coreeni din Marea Britanie şi militează pentru drepturile celor de acolo. Regretă că şi-a lăsat familia în urmă, dar susţine că acesta era singurul drum spre libertate.

Mai multe articole despre:
Coreea de Nord Kim Jong un Joo-il Kim