MENIU

Mărturiile cutremurătoare ale oamenilor evacuați din Azovstal, uzina morții din Ucraina - Iadul din buncărele din Mariupol

Azovstal

Oamenii care au reușit să fie evacuați din uzina Azovstal și au ajuns în Zaporojie, povestesc, printre lacrimi, toate ororile pe care le-au îndurat. Un comandant ucrainean din interiorul ruinelor complexului a înregistrat un mesaj video în care spune că luptele grele au continuat, deși rușii anunțaseră o încetare a focului de trei zile. 

"Facem un apel la întreaga comunitate să evacueze civilii și la comandantului suprem să aibă grijă de soldații răniți care mor în agonie din cauza tratamentului necorespunzător. Dați-ne șansa să scoatem trupurile soldaților, pentru ca Ucraina să își poată lua rămas bun de la eroii săi.", este mesajul postat de Căpitanul Sviatoslav Palamar, comandantul adjunct al Batalionului Azov, pe contul său de socializare.

Mărturii cutremurătoare au fost făcute de cei salvați din uzină. Aceștia au povestit cu lacrimi în ochi clipele îngrozitoare prin care au trecut și cum unii dintre ei s-au gândit chiar să își pună capăt zilelor pentru că nu vedeau nicio cale de ieșire.

"Copiii și civilii au rămas, erau doi copii mici, aveau 4 si 7 ani. Sunt mai mult de zece copii între 10 și 12 ani numai la noi în buncăr, și nu este singurul buncăr. A fost un bombardament groaznic, pereții se mișcau iar podeaua părea să se prăbușească, dacă mai dau câteva bombe nu mai există nici urmă de buncăr", spune un martor.

O femeie a spus că nu a văzut lumina zilei și nu a respirat aer curat cât timp a fost în oțelărie. Aceasta a spus și că îi era teamă pentru siguranța bărbaților care ieșeau la suprafață în bătaia focului pentru a aduce apă.

"Astăzi mi s-a spus că pot să plec în Zaporojie, așa că am profitat și am plecat, dar mulți oameni sunt încă acolo. Le este frică să plece pentru că nu au nicio siguranță că vor fi duși în Zaporojie așa cum li s-a promis 0,58 MUSCA 1,07 Sunt acolo multe femei și copii, dacă totul merge bine, vor pleca", a mărturisit femeia.

Oamenii cred că ultimii soldați rămași în uzină nu vor pleca și vor fi uciși.

"Casa noastră a fost bombardată, distrusă și nu am avut unde să mergem să putem scăpa", este o altă mărturie.

Consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriuschenko a făcut o declarație emoționantă în urma unei conferințe de presă. „De acum, dacă există iad în lume, acesta este în Azovstal. Ultimii 11 kilometri pătrați de libertate din Mariupol au fost transformați în iad” a spus acesta.