MENIU

Mărturii din gărzile groazei: "Respir şi acum din fumul pe care l-au adus odată cu ei"

Medicii care au stat cu orele în picioare, în secţiile de primire a urgenţelor din noaptea dezastrului ”Colectiv”, spun că au fost cele mai dificile gărzi din cariera lor. Unul dintre doctorii de la Spitalul Clinic Colţea a afirmat că, dacă s-ar produce o calamitate cu 2.000 de victime, cadrele medicale nu ar face faţă.

Doctorul Cosmin Humulescu a descris noaptea de coşmar în care a venit din proprie iniţiativă la Spitalul Colţea, spital care nu e specializat în urgenţe.

"Fac parte din gaşca ”şpăgarilor”. De regulă mă emoţionez greu. Am aflat târziu despre eveniment - pe la ora 1. L-am sunat pe colegul meu care era de gardă la Colţea. Mi-a spus că e o imagine de coşmar. M-am îmbrăcat, am luat un bax de apă şi, în 10 minute, eram la spital. Aşa a fost pentru majoritatea, oamenii nu au fost chemaţi ci AU VENIT!! Una din asistente a venit din Voluntari, fără remuneraţie, fără şpagă, plătindu-şi taxiul din salariul ei de 1100 de lei, salariul cu care creşte un copil de 15 ani. De ce? Din omenie, din empatie, din ce motiv vreți voi, să ajute nişte oameni carora li s-au topit bancnotele "de şpagă" în buzunar, împreună cu buletinele", a scris doctorul pe contul său de Facebook.

Doctorul mai scrie că personalul medical, chiar şi cu cei veniţi de acasă era insuficient.

"A venit personal de pe toate secţiile. Au fost 40 de cadre medicale pentru 7 victime. Atenţie! cadre medicale înseamnă medici, asistente, tehnicieni, infirmiere, brancardieri. (...) Deci, la întrebarea - de câte cadre medicale e nevoie pentru 180 de victime? Răspuns - cam de 800-1000. Cam câţi sunt disponibili la ora actuală în Bucureşti? Păi cam ăştia am fost toţi! păi şi noi ce ne facem în cazul unei calamităţi cu 2000 de victime???? Răspuns- Ne ia dracu pe toţi!!!!", mai scrie doctorul de la spitalul Colţea.

Un alt medic, de la Spitalul Universitar de Urgență București, Ina Petrescu, a relatat pe pagina ei de Facebook o experienţă terifiantă:

"M-am întors acasă după cea mai grea gardă din experiența mea. Mi-e greu să scriu, după suferinţă văzută în ultimele ore. Poveşti de viaţă întoarse ori distruse din cauza iresponsabilităţii şi a corupţiei. Imaginile nu pot surprinde iureşul ultimelor ore, emoţia dar şi determinarea simţite în lupta noastră cu chinurile lor. Respir şi acum din fumul pe care l-au adus odată cu ei".

Ina Petrescu lansează şi un manifest.

"Avem nevoie să ştim adevărul şi să facem tot ce e nevoie pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple niciodată. Gândurile mele se îndreaptă către familile şi prietenii celor decedaţi. Condoleanţe!", scrie medicul pe pagina sa de socializare.