MENIU

Fiica unei paciente evacuate de la Spitalul Foișor: Nu o anunțase nimeni că va fi trimisă acasă. Avea tuburile de drenă, branulele prinse de corp

Evacuare Spital Foișor / Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Mărturie cutremurătoare a fiicei unei paciente în vârstă de 62 de ani, evacuate în plină noapte, vineri, 9 aprilie, de la Spitalul Foișor din Capitală. Femeia în vârstă de 37 de ani spune că mama sa fusese operată cu mai puțin de 24 de ore înaintea controversatei mutări. I se făcuse un transplant osos, o intervenție dificilă pentru care avea nevoie de recuperare.

 "Avea tuburile de drenă, branulele prinse de corp… Avea dureri… A trebuit să mă mișc extrem de repede, să fac rost de o salvare privată și să mă duc la București. Noi suntem din Vălenii de Munte, Prahova. Apoi, mi-am sunat mama și i-am spus că vin să o iau. Până să o sun eu, mi-a spus că nimeni nu o anunțase că va fi trimisă acasă", afirmă femeia. 

Vă reamintim că o primă reacție a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, după evacuarea cu scandal de la Spitalul de Ortopedie „Foișor” din Capitală a avut loc abia duminică, 11 aprilie, la două zile de la controversatul eveniment, timp în care un val de reacții dintre cele mai diverse au cutremurat scena politică, dar și societatea civilă. 

„Scandalul mediatic a fost despre situația pacienților externați. Am vorbit cu ei și ne-am interesat de starea lor de sănătate. I-am sunat personal pe mulți dintre ei. (...) Toți pacienții externați au avut de ales în a fi transferați la un alt spital sau a merge acasă. Toți au avut de ales între a merge cu o ambulanță sau la a merge cu mijloace persoanale de transport", afirma Voiculescu, într-o conferință de presă. 

Vineri seara, pacienții de la Foișor au fost scoși în stradă, în frig, chiar dacă situația unora dintre ei este gravă sau au suferit recent intervenții chirurgicale. Bolnavii au fost trimiși fie acasă, fie transportați către alte unități spitalicești.

Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat că situația din București este critică, și asta deoarece nu mai există locuri libere la Terapie intensivă pentru bolnavii de Covid aflați în stare gravă.

„S-a luat decizia de a transforma Spitalul Foișor în spital suport covid. Situația este gravă în București. Azi am trimis la Iași, cu un avion al Armatei, 3 pacienți, din București. Mâine dimineață (sâmbătă, 10 aprilie - n.r.) spitalul trebuie să primească pacienți COVID. Unii pacienți sunt trimiși la alt spital, alții sunt externați, pentru că nu au probleme. Normal că trebuie să evacuăm. Ordinul nu a fost transmis la ora 18:00, ci cu câteva ore mai devreme. Avem nevoie de paturile de terapie intensivă, sunt 21 de locuri acolo, erau ocupate doar jumătate. La Pipera nu putem să facem terapie intensivă, acolo e pentru cazuri ușoare. Deja am semnat ordinele de detașare a personalului medical. Evacuarea se putea face mai devreme, dar a trebuit dusă muncă de lămurire cu conducerea spitalului. Medicii de acolo au decis cine pleacă acasă”, afirma Arafat.