MENIU

Marile magazine anunță noi scumpiri la raft din cauza facturilor uriașe. Prețurile produselor vor crește cu 15%

Sursa foto: Pixabay

Românii nu vor scăpa de scumpiri la alimente nici în lunile viitoare, avertizează specialiștii. Magazinele anunță că vor crește prețurile produselor de la raft din cauza facturilor uriașe. Asta pentru că energia electrică reprezintă unul din principalele costuri ale acestei industrii. Prețul alimentelor s-a majorat deja anul acesta în medie cu 20%, iar în viitor acestea se mai pot scumpi cu încă 15%. 

Comercianții spun că, dacă prețurile la energie electrică vor continua să se mențină la fel de mari, vor fi nevoiți să crească prețurile produselor cu 15% încă.

Toată această situație mai vine și in contextul în care prin noua ordonanță de urgență marile lanțuri de magazine de la noi din țară nu mai beneficiază de prețuri plafonate la energie, motiv pentru care sunt nevoite să plătească prețurile de pe piață, care, de cele mai multe ori, sunt exagerat de mari.

Rata anuală a inflației a ajuns în septembrie la aproape 16%, cel mai ridicat nivel după anul 2003.

Față de anul trecut prețurile alimentelor au crescut deja în medie cu 20%. În topul scumpirilor rămâne zahărul cu peste 50%, dar și uleiul cu aproape 48%.

Și produsele nealimentare s-au scumpit cu aproximativ 17%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

Pe lângă aceste scumpiri, prețul la energie s-a majorat cu peste 41% față de finalul anului trecut.

Mai multe articole despre:
scumpiri alimente