MENIU

Marian Munteanu, mesaj pentru protestatari: "Să nu-şi risipească mesajele în prea multe direcţii"

<p>Marian Munteanu</p>

Marian Munteanu, fostul lider al studenţilor în timpul Mineriadei din 1990, a comentat la Realitatea TV pe marginea decizie preşedintelui Klaus Iohannis de a chema la dialog societatea civilă.

"Este, categoric, un semnal de responsabilitate. E un act absolut pozitiv. Amintiţi-vă că acum 25 de ani, demonstranţii aveau parte de altceva, nu de dialog. Deci, din acest punct de vedere, este un lucru bun", a declarat Marian Munteanu la Realitatea TV.

"Problema care, însă, se ridică, este că, din câte înţeleg, tinerii au dificultăţi în a-şi coagula nişte mecanisme de reprezentare. Şi mi-e teamă pentru ei, să nu cumva să se lipească de ei tot felul de grupuri şi grupuleţe nu foarte dezinteresate. Le recomand prudenţă, seriozitate şi să găsească formule de reprezentare apropiate de ei şi de sufletul lor. Să nu se lase atraşi în capcane de ONG-uri, asociaţii. Societatea civilă e un colos, chiar dacă ea stă în adormire în general. În interiorul ei circulă tot felul de persoane, unele dintre ele, repet, nu tocmai dezinteresate.Sper ca tinerii să aibă resurse să se adune, să se coaguleze, să găsească formule de dialog. Poate nu vor reuşi neapărat mâine, poimâine, dar calea pentru ei cred că aceasta este", adăugat el.

Referitor la preşedintele Klaus Iohannis, Marian Munteanu a arătat că şeful statului are "o sarcină foarte grea" în acest moment.

"Aş spune cumplit de grea (sarcina, n. red), pentru că a interveni în calitate de mediator într-o asemenea situaţie nu este un lucru la îndemână. Dar mi se pare important ca tinerii să-şi concentreze puţin mesajul. Sigur că suntem cu toţii nemulţumiţim de ceea ce numim sistemul politic, clasa politică... cunoaştem problemele astea, nu trebuie să revenim asupra lor. Dar le atrag cu drag atenţia să nu-şi risipească eforturile, să nu-şi risipească mesajele în prea multe direcţii. Să se concentreze pe puncte realizabile Pentru că nu se pot rezolva într-o lună sau în două luni toate necazurile şi nenorocirile care s-au abătut asupra noastră în ultimii 25 de an. Cred că o posibilă selecţie ar fi concentrarea la mari probleme: selecţia liderilor, intervenţia în mecanismul de promovare al unor reprezentanţi, construcţia unor instituţii serioase ale societăţii civile, care să devină factori activ şi constructiv, să se refere în special la problemele care ţin se statalitate, să nu se apuce acum de toate deodată. Ştiu că există mult entuziasm, dorinţe, există şi unele neclarităţi şi confutii, dar să îşi găsească resurese şi energie, să se documenteze şi să nu cadă în capcane", a explicat el.

"Dincolo de entuziasmul demonstranţilor, să nu uităm că ei sunt acum avangarda unei părţi semnificative din societatea românească. Aşa că oamenii cu simtul responsabilităţii, oamenii cu o anumită pregătire, oamenii cu cugetul curat, oamenii care se simt şi se cunosc între ei - că nu sunt participanţi la hoţiile şi la mârşăviile care s-au produs în partea de 'sus' a societăţii noastre - să treacă la organizare. Să se adune, să creeze forme de reprezentare în diferite oraşe, să intre în legătură unii cu alţii. Pentru că dacă vor face asta, vor fi atât de mulţi încât eforturile dezbinatorilor, ale tuturor celor care se caţără pe entuziasmul acestor tineri, vor fi zadarnice.Nu vor reuşi.Toate aceste grupuscule care apar în zone de genul acesta, inclusiv unele hiene care simt sângele şi intrî în discuţie fără să fie chemaţi, trebuie să fie întâmpinaţi de o ridicare masivă, serioasă, a tuturor segmentelor semificative ale populaţiei.   Să nu fie lăsaţi tinerii singuri, au nevoie de sprjinul generaţiilor mai vârstnice şi sper că oamenii să vină în întâmpinarea lor în acest mod", a mai spus Marian Munteanu în cele din urmă.