MENIU

Mari firme de modă, acuzate că dau lefuri de mizerie în România, sub salariul minim pe economie

Croitoresele lucrează cu atenţie la colecţiile marilor creatori de modă

Nume celebre din lumea modei sunt acuzate că dau salarii de mizerie angajaţilor din Europa de Est şi din Turcia. Cotidianul The Guardian şi un ONG britanic au realizat o investigaţie, iar printre firmele învinuite se numără Adidas, Primark, Zara, Prada şi Hugo Boss. Angajaţii companiilor sunt plătiţi sub limita minimă permisă de legislaţie, iar drepturile lor din domeniul muncii sunt încălcate. 

The Guardian şi organizaţia "Clean Clothes Campaign" au realizat un adevărat rechizitoriu ce are în vedere mărcile de lux din modă. Potrivit cotidianului, aproximativ trei milioane de muncitori din România şi până în Turcia fac parte din reţeaua "muncii ieftine." Este vorba, cel mai adesea, despre femei obligate să muncească peste program sau să renunţe la concediu pentru a obţine un salariu de bază cu mult sub cel de subzistenţă.

"Investigatorii au găsit muncitori plătiţi cu sume mai mici decât salariul minim în patru ţări, inclusiv în Bulgaria şi România, state membre UE din 2007. În Bulgaria, o ţară în care aproape jumătate din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei, unii dintre muncitorii cu normă întreagă primeau salarii de 129 de euro, cu mult sub salariul minim prevăzut în 2013, de 159 de euro. În România, unii muncitori cu normă întreagă au declarat că primeau 124 de euro pe lună, cu 55 de euro mai puţin decât salariul minim de 179 de euro", se arată în raportul publicat de The Guardian.

Jurnaliştii citează angajaţi anonimi din România, care susţin că au fost obligaţi să vină la muncă şi sămbăta, pentru a-şi putea câştiga salariul.

Nereguli grave au fost semnalate şi în Georgia, unde firmele de lux au profitat de lipsa legislaţiei ce protejează drepturile angajaţilor.

"Adidas, care a vândut produse de tip sport în valoare de 14,5 miliarde de euro în 2013, este suspectată că procură haine din Georgia, unde muncitorii sunt plătiţi cu cinci euro pentru o zi de muncă de opt ore. Aceşti muncitori au semnalat că sunt intimidaţi la locul de muncă, unde sunt nevoiţi să ceară permisiunea să meargă la toaletă şi unde sunt supuşi unor presiuni să nu-şi ia concedii medicale când se îmbolnăvesc."

Cele mai multe dintre companiile acuzate au declarat pentru The Guardian că nu desfăşoară operaţiuni în unele dintre ţările vizate. Reprezentanţii Adidas, Zara şi Hugo Boss au dat asigurări că vor investiga procesul de producţie a hainelor.

Mai multe articole despre:
România salarii Adidas Prada Zara Hugo Boss Primark