MENIU

Marele premiu al EcoFest a fost câștigat de documentarul Pământ Negru

<p>Lavinia Sandru, directorul general al EcoFest</p>
<p>Lavinia Sandru, directorul general al EcoFest</p>
<p>Lavinia Sandru, directorul general al EcoFest</p>
<p>Lavinia Sandru, directorul general al EcoFest</p>
<p>Lavinia Sandru, directorul general al EcoFest</p>
<p>Lavinia Sandru, directorul general al EcoFest</p>
<p>Lavinia Sandru, directorul general al EcoFest</p>

Marele premiu al EcoFest, cel mai important festival international de film ecologist din sudestul Europei, merge anul acesta in Grecia. Black Land – Pamant Negru - este un documentar  impresionant despre incendiul devastator care a izbucnit pe insula Chios in august 2012.

Pelicula prezinta in 25 de minute incercarile supraomenesti ale oamenilor de a stinge cumplitul incendiu ce a mistuit aproape 20 de mii de hectare dar si transformarea uluitoare a peisajului in toate cele patru anotimpuri ale anului urmator. Marele Premiu a fost acordat, ca si anul trecut, de juriul elevilor.

“ A fost un concurs strins si sunt fericit pentru premiul obtinut aici, in Romania. Toate filmele din festival au fost foarte bune asa ca premiul cu care plec acasa este foarte valoros pentru mine si echipa cu care am lucrat” a spus la final regizorul Stratis Vogiatzis, cistigatorul Marelui Premiu la EcoFest.   

Membrii juriului n-au avut o sarcina usoara. Pentru cele 8 premii au concurat 21 de filme din 16 tari.

“Am avut de vizionat filme extrem de emotionante din toate colturile lumii. Problematica ecologista este una cit se poate de serioasa, iar noi, prin filmele pe care le realizam, trebuie sa motivam lumea, sa o facem sa inteleaga ca suntem responsabili pentru noi si pentru copiii nostri.” – a spus Karin Yanakieva, unul dintre cei mai apreciati critici de film din Bulgaria si membru al juriului EcoFest 2014.   

Si anul acesta EcoFest s-a bucurat de o participare internationala de exceptie iar filmele prezentate au fost apreciate de toti cei prezenti.  Francois Lafond, director general Europa Nova, una dintre cele mai mari fundatii ecologiste europene: “Ecologie si mediu inconjurator, tinerete, Europa. Acesta citeva cuvinte trebuie sa reprezinte esenta viitorului. Iar EcoFest a subliniat perfect toate aceste attribute. Am asistat la cel mai important festival al filmului ecologist din centrul si sud-estul Europei si sunt extrem de incintat de ceea ce am gasit aici, la Piatra Neamt”.   

Lavinia Sandru, directorul general al EcoFest, le-a multumit invitatilor si partenerilor, dar, mai ales, elevilor si profesorilor implicati in cea de-a patra editie a festivalului: “Ecologia trebuie sa sparga barierele politice, sa ne uneasca si nu sa ne dezbine, sa ne faca sa lasam orgoliile deoparte sis a ne faca sa cautam toate caile de comunicare posibile prin care sa gasim suport pentru a face ca societatea in care traim sa evolueze in cel mai scurt timp posibil. A fi ecologist inseamna a fi invingator si a fi mereu cu un pas inaintea celorlalti. Asta este, pina la urma, si sansa pe care o are Romania intr-o lume care devine tot mai incerta si tot mai greu de previzionat”

În afară de concursul propriu zis, festivalul a adus in prim plan o noua sectiune - Zona Libera de Indiferenta - un concept in care activitatile ecologiste si artistice ale elevilor sunt prezentate in cadrul festivaluluI. De altfel copiii au avut propriul juriu EcoFest, iar fiecare scoala si-a prezentat programul prin care vrea sa ne ofere tuturor o viata mai curata si mai sanatoasa.

Festivalul a fost realizat de Asociatiea Initiativa Ecologista Europeana si Pro Familia si sprijinit de Primaria Municipiului Piatra-Neamt si Inspectoratul Scolar Judetean Neamt, in parteneriat cu Realitatea TV si Realitatea Net.

Gala Finala a festivalului s-a desfasurat in Sala Polivalenta si a fost urmarita de 1500 de spectatori iar juriul a mai acordat premii pentru cel mai bun film de scurt metraj, cel mai bun film de lung metraj, cea mai buna imagine, cel mai bun scenariu, cea mai buna regie si premiul special al juriului.

Premiul Initiativei Ecologiste Europene a ramas la Piatra Neamt pentru filmul Oameni si Motoare, realizat de George Harabagiu.