MENIU

Marea degradare a sălii Micii Uniri. Sala Cuza a Muzeului de Istorie Naturală din Iaşi, în paragină

Marea degradare a sălii Micii Uniri. Sala Cuza a Muzeului de Istorie Naturală din Iaşi, un DEPOZIT

Iaşi. Bulevarul Independenţei numărul 16. Aici ar trebui să fie prima oprire pe 24 ianuarie. La Muzeul de Istorie Naturală. Uşa este închisă pentru vizitatori de trei ani. Nimic deosebit, am putea spune. Doar un alt muzeu închis. Istoria Micii Unirii este însă strâns legată de acesta. 

La primul etaj al Muzeului de Istorie Naturală din Iaşi s-a scris istoria României. Într-o sală mică, pe 3 ianuarie 1859, deputaţii Partidei Naţionale hotărau ca Alexandru Ioan Cuza să fie candidatul lor la domnia Moldovei.

La un moment dat, ei nu se hotărau asupra unui candidat şi unul dintre ei, se spune că Lascarache Rosetti, a încuiat uşa şi a scos pistolul şi a spus că nu pleacă nimeni de aici până nu luăm o decizie şi au jurat că vor vota acelaşi candidat şi au făcut și un proces-verbal de constatare prin care au fixat candidatul și au zis că o să fie Alexandru Ioan Cuza. 

În sala Cuza a Muzeului de Istorie Naturală miroase acum a naftalină şi insecticid. Camera a fost transformată în depozit. Colecţia de păsări din patrimoniul muzeului a fost mutată aici.

"Ştiam sala care păstra memoria evenimentelor de la 1859 şi care avea un aer de solemnitate, de vechime, de memorie, şi acum, aflându-mă în acelaşi loc, am avut senzaţia că sunt într-un spaţiu diferit, într-un depozit", spune istoricul Sorin Iftimi.

În Sala Cuza sunt acum cutii şi câteva păsări rare, îmbrăcate în folie. Pereţii sunt crăpaţi, plini de igrasie şi nu de puţine ori a plouat prin tavan. Clădirea ar urma să intre în renovare după ani de litigii.

"Am terminat proiectul privind consolidarea imobilului şi restaurarea lui. A fost depus un proiect pe fonduri europene, aşteptăm evaluarea în vederea finanţării pentru anul în curs. Cred că în circa doi ani de zile de la data se aprobă finanțarea acestui proiect. Muzeul va putea fi vizitat din nou", spune primarul Mihai Chirica.

Aici se găseşte şi urna în care au fost puse voturile pentru colonelul Cuza, chiar şi masa şi scaunele de atunci. Una dintre piesele care reprezintă cel mai bine Mica Unire este o tapiserie imensă.

"Această lucrare aparţine soţilor Grigoraş, a fost lucrată în câţiva ani, vreo şapte ani. Simbolizează unirea de la Iaşi şi de la Bucureşti", spune directorul Muzeului Unirii, Aurica Ichim. 

Singurul martor al Micii Uniri care este încă în sala mare a muzeului este elefantul Gaba. Potrivit istoricilor, cea mai cunoscută relatare a acelei seri este cea a lui Vasile Alecsandri care, într-o scrisoare către fratele său, scria "nouă, celor adunaţi aici, ni se dădu numele de Gruparea de la elefant".

Se spune că elefanţii poartă noroc. Gaba i-a purtat noroc lui Alexandru Ioan Cuza atunci când a fost ales candidat pentru domnia Moldovei. Rămâne însă de văzut dacă Gaba va purta noroc şi acestei clădiri care pe zi ce trece se dărâmă şi se degradează fără ca nimeni să o ajute.