MENIU

Marea Britanie, PARALIZATĂ de greve: medicii au ieșit astăzi în stradă! Sindicaliști: "Puteți câștiga mai mult servind cafea decât salvând pacienți”

Medic - imagine de arhivă

Zeci de mii de medici au început, luni, o grevă de trei zile în spitalele britanice pentru a cere majorări salariale, dând astfel startul unei săptămâni de acțiuni sindicale. Grevele au afectat mai multe profesii în ultimele luni în Marea Britanie, unde inflația este de peste 10%. Lucrătorii feroviari, asistentele medicale, poliția de frontieră, profesorii și alții au intrat în grevă pentru a cere majorări, în timp ce prețurile la alimente și energie cresc vertiginos. În prezent, Guvernul negociază cu asistenții medicali și cu lucrătorii feroviari, în special.

Miercuri, ziua în care guvernul își prezintă bugetul, se așteaptă să fie una dintre cele mai mari acțiuni sindicale din ultimii ani. Atunci, funcționarii publici, profesorii, șoferii de la metroul londonez, jurnaliștii BBC și alții vor înceta lucrul. O demonstrație este așteptată să aibă loc în cartierul Westminster din Londra, transmite Le Figaro preluat de G4Media.ro.

Medicii au început acțiunea luni. Membrii sindicatului British Medical Association (BMA) au instalat pichete în fața spitalelor. Acțiunea lor este programată să dureze trei zile. Potrivit BMA, acești medici au pierdut 26% din salariu, în termeni reali, din 2008, când a fost impusă austeritatea în serviciile de sănătate.

Sindicatul a lansat o campanie în care susține că ospătarii din cafenele sunt plătiți mai bine decât medicii debutanți. Aceștia din urmă sunt plătiți cu aproximativ 14 lire sterline (15,8 euro) pe oră, potrivit BMA.

„Mulțumită acestui guvern, puteți câștiga mai mult servind cafea decât salvând pacienți”, susțin sindicaliștii.

Șefii NHS și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul grevei asupra pacienților. NHS se află într-o criză profundă, slăbit de politicile de austeritate și de consecințele pandemiei. Pe 6 februarie, acesta s-a confruntat cu cea mai mare grevă de la crearea sa în 1948, când asistentele și paramedicii au oprit lucrul pentru prima dată în aceeași zi.

Mai multe articole despre:
proteste marea britanie medici