MENIU

Ciolacu vrea consultare cu partidele despre amânarea alegerilor: În 20 de zile putem avea un milion de infectări, potrivit lui Al. Rafila

Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila, 15 octombrie 2020 Foto: Inquam Photos/George Calin

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, joi seară, că va propune șefilor partidelor politice parlamentare să aibă o discuție despre data la care pot avea loc alegerile parlamentare din cauza creșterii continue a numărului de cazuri noi de COVID-19. Liderul PSD spune că decizia trebuie luată de specialiști, și nu de politicieni.

 

„Astăzi (joi, 15 octombrie - n.red.) am stat de vorbă foarte mult cu dl profesor Rafila. Și mi-a explicat că nu neapărat ziua votului a dus la răspândire, dar toate lucrurile premergătoare...: s-au terminat concediile, transportul în comun e cel mai periculos, deschiderea școlilor și nu in ultimul rând campania electorală, întâlnirile din campanie, oricât de controlate, la un moment dat se răspândește acest virus”, a declarat Marcel Ciolacu, joi seară, la o televiziune de știri.

Alexandru Rafila a declarat joi, în conferința în care a confirmat și că va candida din partea PSD la alegerile parlamentare, că în privința amânării scrutinului este decisivă evoluția virusului din următoarele două săptămâni. Politizarea pandemiei creează confuzie în rândul populației, a atras atenția Rafila. Amânarea alegerilor, programate pe 6 decembrie, este susținută și de liderul PSD, Marcel Ciolacu, care invocă riscul crescut de infectare cu noul coronavirus dacă scrutinul are loc peste aproape două luni. 

„Forțele politice din Parlament trebuie să se întâlnească să stea de vorbă cu ce e mai bine pentru români să se facă în acest moment. (...) E cea mai mare criză sanitară, cred, de după război. (...) Ar trebui ca liderii politici cu reprezentare în Parlament să se întâlnească cu specialiștii, pentru că nu noi, nu politicienii știu ce e mai bine, și specialiștii să ne spună ce este de făcut. (...) Luni (19 octombrie - n.red.) o să încerc ca președinte al Camerei să provoc o discuție mai aplicată”, a anunțat președintele PSD.  

Marcel Ciolacu  spune că alegerile parlamentare pot fi prelungite cel mult trei luni, conform Constituției, și că este nevoie de o discuție între partidele politice pe această temă în contextul epidemiei de coronavirus.

„Noi respectăm Constituția. Alegerile parlamentare pot fi prelungite trei luni, ar fi maximum in martie. Asta este atributul parlamentarilor. Dar are și președintele atributul constituțional, pe stare de urgență se prelungește mandatul parlamentarilor. Trebuie să ne hotărâm care-i prioritatea noastră, să stopăm acest trend crescator, care este evident, deci, zilele următoare vom avea mai mult de 4.000. Conform socotelilor profesorului Rafila, sunt 40.000 de infectați pe zi în România, e același calcul ca în Spania, Germania, peste tot... În 10 zile ajungem la 400.000, în 20 de zile la aproape 1 milion, și tu faci alegeri și campanie electorală în România?! (...) Oameni buni, dle președinte, chemați liderii politici și stați de vorbă cu ei”, a mai spus Marcel Ciolacu.