MENIU

Scandal în Parlament pe calendarul învestirii Guvernului Orban

<p>Marcel Ciolacu</p>

Un nou scandal între PSD și Opoziție în Parlament. Motivul este calendarul învestirii noului guvern liberal Orban. În timp ce liberalii doresc cât mai repede votarea guvernului, PSD refuză. Premierul desemnat, Ludovic Orban, a cerut ca votul pentru noul Guvern să fie dat miercurea viitoare, adică pe 30 octombrie. Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a refuzat, dar l-a asigurat pe Orban că nu va prelungi mai mult decât e nevoie calendarul, dacă acesta vine cât mai repede  cu formula Executivului și programul de guvernare.

Marcel Ciolacu a declarat joi, la Parlament, că „primul pas pe care trebuie să-l facă premierul desemnat este să vină cu programul și formula de guvern, pe urmă este ședința birourilor permanente reunite, unde se va vota și se va tranșa, unde vom respecta acest calendar. Nu vom prelungi mai mult decat e nevoie acest calendar”.

„Audierile viitorilor ministri nu trebuie să fie unele de formă, ci unele seriose, nici parlamentarii nu doresc să fieaudieri de formă, ci foarte serioase, cu respectarea legilor țării”, a mai spus Ciolacu.

Ludovic Orban, premierul desemnat, a transmis conducerii Parlamentului o cerere oficială pentru convocarea legislativului în ședință comună pe 30 octombrie pentru votul pentru guvern.

Liderul PSD a lansat din nou un atac la PNL, spunând că în prezent, cu guvernul PSD Dăncilă nu este criză politica, așa acum a invocat PNL, ci o criză ar fi dacă trece acest guvern condus de Orban.

„Sunt una dintre persoanele care după trecerea moțiunii de cenzură nu considera ca suntem inttr-o criza politica majora. Criza politica ar deveni in momentul in care acest guvern ar fi învestit”, a precizat Ciolacu. 

 Întrebat de jurnaliști despre un posibil eșec al Guvernului Orban, Ciolacu a spus că cei care au format noua majoritate sunt responsabili pentru viitoarea criză politică.

„Intrăm într-o criză politică, nu într-un blocaj constituțional. Cred că cei mai responsabili să răspundă la această întrebare sunt cei care au format noua majoritate”, a spus Marcel Ciolacu.