MENIU

Marcel Ciolacu, despre TVA zero la alimente: „Nu cred că o să ajute. Mai bine plafonăm prețurile”

Plafonare vs. zero TVA, la alimente. Foto/Arhivă

Președintele PSD consideră că decizia de a implementa TVA zero la alimente nu este o soluție care să dea roade. Marcel Ciolacu susține că, o variantă mult mai bună ar fi plafonarea prețurilor.

„O să se discute, nu cred că o să ajute TVA zero la alimente. Deja avem un TVA redus la alimente, am văzut alte ţări europene că au luat alte măsuri, au plafonal preţurile la alimentele de bază, se pare că este mult mai bine”, a spus preşedintele PSD, la sediul partidului. 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu afirma, recent, referitor la solicitarea PSD privind TVA zero, că Ministerul de Finanţe trebuie să ne spună dacă se poate în Uniunea Europeană TVA zero.

„Ştiu că se discută o directivă la nivelul miniştrilor de Finanţe ai Uniunii Europene prin care ar putea exista în viitor TVA zero pentru alimente. Ministrul de Finanţe care este mult mai updatat la nivelul miniştrilor de Finanţe ai statelor membre ale Uniunii Europene ar trebui să ne spună dacă se poate acest lucru sau nu se poate acest lucru. Eu sunt de acord cu orice schemă care ajută oamenii, din punctul nostru, al Ministerului Energiei”, spunea Popescu. 

Ungaria plafonează prețurile la 6 alimente

În Ungaria, unde pe 3 aprilie vor fi alegeri parlamentare, guvernul condus de Viktor Orban a decis ca de la 1 februarie să plafoneze preţurile la şase produse alimentare la nivelul celor din data de 15 octombrie 2021.

Astfel, ar urma ca în fiecare magazin să fie prețuri plafonate la zahăr, făină de grâu, ulei de floarea soarelui pentru gătit, pulpă de porc, piept de pui şi lapte de vacă cu 2,8% grăsime.

Polonia reduce taxele la mai multe produse

În Polonia, guvernul lui Mateusz Morawiecki a anunțat marți că va reduce taxele pentru mai multe produse, începând de la 1 februarie, pentru a atenua creșterea inflației și prețurile mari la energie.

Programul „este menit să lase cât mai mulți bani în portofelele polonezilor”, a declarat Mateusz Morawiecki, potrivit Reuters.

Măsurile includ o reducere la zero a TVA la produsele alimentare de bază și la gaz, reduceri mari ale TVA la combustibil, încălzire și electricitate. Măsurile vor costa bugetul de stat între 3,74 și 4,99 miliarde de dolari.

Inflația a ajuns în Ungaria la 7,4% în noiembrie, în timp ce în Polonia a crescut la 8,6% în luna decembrie.