MENIU

Marcel Boloș: Primăria Capitalei n-a cheltuit un euro din fondurile europene pentru termoficare

Primăria Capitalei nu a cheltuit niciun euro din fondurile europene pentru reabilitarea rețelei de termoficare, a anunțat, în exclusivitate la Realitatea Plus, ministrul de resport. Marcel Boloș a afirmat că timp de 9 ani se puteau realiza investiții masive pentru recondiționarea rețelei de termoficare a Bucureștiului, dar acest lucru nu s-a întîmplat. 

"Din păcate, Bucureștiul nu are o performanță foarte bună în a atrage acești bani. Noi avem cu Primăria Generală un contract de 212 milioane de euro pentru partea de energie termică, practic până în acest moment absorbiția este 0%. Este un proiect care merge foarte greu, a și fost contractat destul de târziu", a afirmat ministrul Proiectelor și Investițiilor Europene, Marcel Boloș.

Primăria Generală poate moderniza 105 km de rețea primară de termoficare pe bani europeni, valoarea proiectului fiind de aproximativ 1,3 miliarde lei, dar municipalitatea încă nu a finalizat licitația.

Pentru că, fizic, lucrărirle nu pot fi terminate până la finalul anului 2023, singura soluție ca să nu piardă banii fiind fazarea pe următorul exercițiu bugetar, potrivit HotNews.

În prezent, Primăria Capitalei are deschise mai multe șantiere, care însumează circa 42 de kilometri de rețea magistrală, însă până la finalul anului vor fi gata, în scenariul optimist, doar circa 30 de kilometri.

Blocajul este pus pe seama situației extrem de dificile și a scumpirii materialelor de construcție din cauza războiului din Ucraina.