MENIU

Manifestaţie uriaşă la Chişinău pentru unirea României cu Republica Moldova

Manifestaţie uriaşă la Chişinău pentru unirea României cu Republica Moldova
<p>Manifestaţie uriaşă la Chişinău pentru unirea Rom&acirc;niei cu Republica Moldova</p>
<p>Manifestaţie uriaşă la Chişinău pentru unirea Rom&acirc;niei cu Republica Moldova</p>

Manifestaţie uriaşă la Chişinău. Câteva mii de oameni s-au adunat, duminică, în Piața Marii Adunării Naționale. Este o manifestație pentru Unirea României cu Republica Moldova. Fostul preşedinte, Traian Băsescu, a cerut duminică, la Chişinău, Parlamentului României şi Parlamentului Republicii Moldova să voteze unirea celor două ţări, în cinstea Centenarului Unirii. Manifestaţia s-a încheiat cu adoptarea unei proclamaţii prin care se cere din nou unirea Republicii Moldova cu România. În rezoluţia votată se spune că unirea Basarabiei cu România este "unica soluţie de supravieţuire şi progres"

UPDATE: Mii de persoane au participat duminică în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului la aşa-numita 'Marea Adunare Centenară', pentru a marca 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, manifestaţia încheindu-se cu adoptarea unei proclamaţii prin care se cere din nou unirea Republicii Moldova cu România. În rezoluţia votată se spune că unirea Basarabiei cu România este "unica soluţie de supravieţuire şi progres", relatează jurnal.md.

'Cerem celor două parlamente să primească delegaţii ale Marii Adunări Centenare, iar la şedinţa solemnă din 27 martie 2018, Parlamentul de la Bucureşti să adopte o decizie prin care să se implice reîntregirea naţională prin mijloace paşnice ale democraţiei parlamentare şi în limitele Constituţiei României, în conformitate cu normele dreptului internaţional şi ale Actului Final de la Helsinki', se arată textul proclamaţiei.

UPDATE: S-a strigat UNIRE la Chișinău, acolo unde zeci de mii de oameni s-au strâns pentru a marca unificarea Basarabiei cu România, acum 100 de ani. Oamenii strânţi în Piața Marii Adunări Naţionale din Cişinău au cerut într-un glas să fie dat jos hotarul de la Prut. Mai mulți lideri politici de la București au ținut discursuri unioniste în fața mulţimii. Printre ei, Traian Băsescu.

Foto: publika.md

"Aici, astăzi, venim cu al doilea mare eveniment şi cerem Parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău ca în cel mai scurt timp, în cinstea Centenarului Unirii, să voteze, din nou, unirea! Unii spun: e greu! Nu le e ruşine? Dar acum 100 de ani românilor le-a fost mai uşor să facă Unirea? Nu, le-a fost mai greu şi au făcut-o. Avem obligaţia ca astăzi s-o facem şi noi, şi vă spun pentru ce: în primul rând, suntem singura ţară care mai acceptă să trăiască după voinţa lui Stalin şi Hitler. Balticii au fost băgaţi prin pactul ticălos, Ribbentrop-Molotov, în Uniunea Sovietică. Astăzi, sunt în NATO şi în Uniunea Europeană", a declarat Băsescu, la "Marea Adunare Centenară", conform mediafax.ro.

Grupuri de români din mai multe capitale de județ au plecat la Chișinău pentru a participa la eveniment. Adunarea din centrul Capitalei Republicii Moldova este organizată de Platforma Unionistă Acțiunea 2012.

Pe 27 martie vor fi marcați simbolic 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. 

La 27 martie 1918 a fost convocat Sfatul Ţării, care s-a întrunit în sala mare a Parlamentului de la Chişinău. În sală au fost prezenţi preşedintele Consiliului de Miniştri al Republicii Moldoveneşti, Daniel Ciugureanu, toţi membrii guvernului şi primul ministru român, Alexandru Marghiloman, trimisul special al Regelui Ferdinand I.

Actul unirii Basarabiei cu România a fost citit în faţa Sfatului Ţării de secretarul acestuia, Ion Buzdugan.

„Republica Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi al dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa, România”, se arată în declaraţie.

După dezbateri aprinse, s-a trecut la votare. Reprezentanţii minorităţilor naţionale, 30 la sută din totalul de 150 de deputaţi, au cerut, în general, vot secret, iar apoi s-au abţinut ori au votat împotrivă.

Rezultatul votului pentru unirea Basarabiei cu România a fost concludent: 86 voturi pentru, 3 împotrivă, 36 de abţineri, 13 deputaţi absenţi.

În felul acesta, dintre toate provinciile româneşti aflate sub dominaţie străină, Basarabia a fost prima care s-a unit cu România, deschizând astfel marele act al reîntregirii şi celorlalte provincii româneşti – Bucovina şi Transilvania – cu ţara mamă.

La sfârşitul anului 1918 toate ţinuturile româneşti erau unite, formând România Mare, scrie jurnal.md.