MENIU

Mânăstire în flăcări în Donețk, în care erau 300 de persoane, bombardată de ruși - Primele victime, anunțate de Zelenski | VIDEO

Mânăstire în flăcări în Donețk, în care erau 300 de persoane, bombardată de ruși - Primele victime, anunțate de Zelenski

O mănăstire veche de 500 de ani arde în Ucraina iar cel puțin patru persoane au murit și altele au fost rănite. Rușii și ucrainenii se acuză reciproc de atacul lăcașului de cult. Președintele Volodimir Zelenski a anunțat bilanțul bombardamentului din estul Ucrainei - în regiunea Donețk, aflată sub ofensiva rușilor în ultimele săptămâni.

O biserică de lemn a unei celebre mănăstiri ortodoxe din estul Ucrainei a fost distrusă în urma unui nou bombardament rus, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, amintind că precedentul bombardament a ucis săptămâna aceasta în aceeaşi mănăstire patru călugări.

"Artileria rusă a lovit din nou astăzi Lavra din Sviatigorsk", în regiunea Doneţk, una dintre principalele mănăstiri ortodoxe din Ucraina, a scris preşedintele Zelenski pe Telegram, postând o înregistrare video cu Schitul Tuturor Sfinţilor în flăcări.

Consilierul președintelui Zelenski - Mihailo Podoliak a anunțat că „templul principal de la  Sviatohirsk, un altar al lumii ortodoxe care a devenit un adăpost pentru refugiați, este în flăcări după atacul forțelor ruse. Un adevărat rânjet diavolesc al „lumii barbare rusești”, pentru care nimic nu este sacru. Ucraina îl va alunga pe diavol înapoi în spatele Cortinei de Fier”.

„Ca urmare a ostilităților, un incendiu de proporții a izbucnit pe teritoriul sfeșturii Tuturor Sfinților din Sviatohirsk Lavra. Flăcările au cuprins clădirea principală", a anunțat BOU.

În timp ce rușii îi acuză pe ucraineni, pe „naționaliștii ucraineni”, că au incendiat mănăstirea, lăcașul de cult ținând de Patrarhia Moscovei, ucrainenii îi învinuiesc pe ruși pentru distrugere. Ministerul rus al Apărării acuză însă trupele ucrainene „naționaliste” că au incendiat mănăstirea de lemn”, trăgând cu muniție dintr-un vehicul blindat, scrie BBC.

Un ofițer al armatei ucrainene, Iurii Kochevenko, a postat pe Facebook o fotografie a mănăstirii în flăcări sub care a comentat: „O altă crimă a barbarilor ruși pentru care nu există nimic sacru.”

Potrivit primelor informații, patru persoane au fost ucise, iar alte patru rănite. Anunțul a fost făcut chiar de președintele Volodimir Zelenski. El a spus că aproximativ 300 de persoane, inclusiv 60 de copii, se adăposteau în mănăstire și a cerut UNESCO să excludă Rusia din organizație, ca răspuns la atacurile sale asupra patrimoniului cultural din Ucraina.

Clădirea originală datează din 1526, potrivit site-ului oficial al bisericii. Clădirea a fost reconstruită în 2005, folosind tradițiile arhitecturii rusești din secolele XVI-XVII.

Mănăstirea se află pe stâncile de lângă râul Siverskyi Donets. Trupele rusești au încercat în repetate rânduri să traverseze râul, cu scopul de a încercui armata ucraineană. Sviatohirsk se află chiar la nord de Slovyansk, un oraș deținut de ucraineni.

Mănăstirea datează de secole și a fost închisă de comuniști în secolul trecut, dar a fost redeschisă în 1992, după prăbușirea Uniunii Sovietice.