MENIU

Maia Sandu, mutare explozivă în aderarea Republicii Moldova în UE - NU exclude scenariul Transnistria râvnit de PUTIN

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, anunță, în premieră, un scenariu privind reintegrarea țării sale în Uniunea Europeană luând în calcul regimul de la Tiraspol, controlat de Moscova. 

 

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, nu a exclus complet varianta ca malul drept al Nistrului să se poată integra în UE mai devreme decât malul stâng. Aceasta a vorbit despre posibilitatea ca, într-o primă etapă, aderarea țării sale în Uniunea Europeană să se facă fără Transnistria, însă procesul integrării europene trebuie să se facă în paralel cu soluționarea conflictului transnistrean.

Maia Sandu a avertizat însă că prioritatea sa este pentru varianta ideală, adică țara reintegrată să adere la UE, potrivit stiri.md. Din acest motiv, o prioritate este menținerea stabilității pe ambele maluri ale Nistrului, a precizat Maia Sandu într-un interviu acordat postului Vocea Basarabiei.

Maia Sandu a mai declarat că „în Republica Moldova, majoritatea cetățenilor vor în Uniunea Euroepană, Rusia investește acum în partidele pro-ruse” și a susținut că cea mai potrivită opțiune ar fi aderarea la Uniunea Europeană „în întregime”, iar dacă nu va fi posibil, atunci regiunea transnistreană va adera mai târziu, după ce partea dreaptă a Nistrului se va afla în componența UE.

Președinta R. Moldova a mai spus că aderarea la UE va garanta pacea și securitatea Republicii Moldova, războiul din Ucraina reprezintă îngrijorarea majoră. Totodată, președinta a reiterat că nu există pericol de agresiune a Federației Ruse asupra Republicii Moldova „pentru că rezistă Ucraina”.

Vocea Basarabiei: „Dar în acești 7 ani, dacă luăm în calcul că 2030 ar putea să fie anul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, până atunci în paralel trebuie de rezolvat și problema transnistreană sau așteptăm, totuși, aderarea și după asta se va soluționa problema?”

„Există două opțiuni. Modul ideal este să aderăm la Uniunea Europeană în întregime, deci și malul drept, și malul stâng. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, nu va fi posibil dintr-un motiv sau altul, există și opțiunea prin care întâi malul drept se integrează în Uniunea Europeană, după care și malul stâng, a răspuns Maia Sandu, potrivit Vocea Basarabiei.

„Viziunea noastră este foarte clară. Noi ne dorim ca moldovenii de pe malul drept și moldovenii de pe malul stâng să trăiască într-o țară reîntregită, în condiții bune, la standarde europene. Asta ne dorim noi. Și guvernarea are viziune, dar nu este momentul potrivit acum ca să începem dezbaterile pe această viziune. Pe cât de realistă este această viziune, sigur că depinde de contextul geopolitic și noi sperăm să avem această deschidere, posibilitate geopolitică, ca să putem să punem în aplicare viziunea. Pentru moment, obiectivul principal este să menținem stabilitatea pe malul stâng, evident că și pe malul drept, ca să nu permitem ca țara să fie atrasă în război. Acesta este obiectivul primordial, dar evident că lucrăm și la soluție în situația în care această posibilitate, acest context geopolitic se va crea, ca să putem să punem viziunea în aplicare”, a detaliat Maia Sandu.

 

 

„La Tiraspol este un regim artificial, susținut de către Moscova. Dacă nu ar fi susținut, atunci lucrurile s-ar rezolva mai ușor. Formatul 5+2 nu este unul funcțional și nu poate fi funcțional pentru că o țară-agresor, Federația Rusă, nu poate să medieze un conflict. Mai ales că această țară-agresor este și cea care susține regimul de la Tiraspol. Eu cred că, pornind de la obiectivul de integrare europeană, și nu doar de la obiectiv, dar și de la pașii pe care îi facem, eu cred că Uniunea Europeană va trebui să aibă un rol mult mai mare în formatul pe care o să-l avem pentru rezolvarea acestui conflict. Este foarte greu să discutăm despre o soluție acum, pe perioada acestui război, dar trebuie să ne pregătim și asta este parte din viziunea noastră, că Uniunea Europeană trebuie să joace un rol mult mai important, pentru că Republica Moldova va deveni stat membru al Uniunii Europene. Și asta justifică și explică de ce Uniunea Europeană trebuie să aibă un cuvânt mult mai important de spus în rezolvarea acestui conflict”, a avertizat Maia Sandu, în interviul acordat la Vocea Basarabiei.

Președinta R. Moldova a mai spus că problema transnistreană nu reprezintă un conflict între oamenii de pe malul drept și oamenii de pe malul stâng.

„Vedem tot mai mulți oamenii de pe malul stâng care vin să muncească pe malul drept, pentru că nu au oportunități pe malul stâng. Nu există acest conflict. Acest conflict este creat ca rezultat al sprijinului unui regim separatist de către Moscova și sprijinul de-a lungul anilor a menținut acest regim separatist. Deci, ceea ce spune regimul este una și ce face regimul este alta, iar ce se întâmplă între cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului este altceva. Evident că e o mare nedreptate că oamenii sunt împiedicați și de pe malul drept, în primul rând, să meargă încolo și, evident, și cetățenii de pe malul stâng au probleme de tot soiul ca să ajungă pe malul drept, din cauza regimului. Aceste lucruri sunt condamnabile și soluția este clară – să eliminăm acest regim separatist și să putem să ne reintegrăm țara”, a declarat Maia Sandu la Vocea Basarabiei.