MENIU

Maia Morgenstern, șocată după ce un coleg de teatru i s-a adresat, oficial, cu un apelativ antisemit. Reacția ambasadorului Israelului după jignirea actriței

Actrița Maia Morgenstern Foto: Facebook.com

Actrița Maia Morgenstern, director al Teatrului Evreiesc de Stat, spune că este „traumatizată” și „șocată” după ce un coleg de breaslă i s-a adresat cu un apelativ antisemit. Întregul episod la care a asistat a fost relatat pe pagina sa de Facebook. Ambasadorul Israelului în România, David Saranga, a reacționat după jignirea actriței și a transmis într-un mesaj că este „inacceptabil ca, în aceste vremuri, oameni de cultură să nu cunoască semnificaţia cuvântului ”jid..".

 

Actrița Maia Morgenstern, director al Teatrului Evreiesc de Stat din București, a relatat șocul pe care l-a avut când  la o reuniune a directorilor de teatre, unul dintre participanți, coleg de-al său, a folosit un cuvânt antisemit. În urma „tratamentului” colegului de breaslă, Maia Morgenstern a reacționat: „Nu. Nu accept! E grav. E urât. Sunt rănită”.
 
„Iată ce-mi aud urechile: „Hai s-o facem așa, jid…” - ooops, eu n-am voie să scriu cuvântul acela (că-mi șterge FaceBook postarea), este permisă doar pronunțarea... Am încremenit. Ce-ați spus?
Răspunsul a venit prompt, relaxat: „Hai, nu te mai supăra. Am spus așa în glumă...”
Nu, nu pot să nu mă supăr! Nu când îl pronunță oameni de cultură. Nu când este pronunțat într-un cadru oficial.
Și nimeni n-a părut deranjat”, a scris Morgenstern pe Facebook.

Ambasadorul Israelului în România, David Saranga, a precizat într-un mesaj oficial că discuția la care a asistat actrița este „o dovadă tristă a latenței antisemitismului și rasismului".

„Îmi exprim susținerea pentru dna Maia Morgenstern, un simbol nu numai pentru comunitatea evreiască, ci pentru întreaga Românie.
Discuția la care dna Maia Morgenstern a asistat ieri este o dovadă tristă a latenței antisemitismului și rasismului.
Sper ca astfel de discuții să fie sancționate fără întârziere, de fiecare dintre noi.
Este inacceptabil ca, în aceste vremuri, oameni de cultură să nu cunoască semnificația cuvântului ”jid...” Jovialitatea nu este o scuză pentru ignoranță”, a transmis, vineri, ambasadorul Statului Israel într-un mesaj postat pe Facebook.
 
 
Mesajul actriței a devenit viral, fiind urmat de o avalanșă de mesaje oficiale sau postate direct pe pagina sa de Facebook, în care este condamnat folosirea unui astfel de apelativ.