MENIU

Mai mulți copii și adolescenți, testați pozivit la Sars-Cov-2 într-o tabără din Alba. Nereguli grave descoperite de DSP

Copii, testați pozitiv la Sars-Cov-2

13 copii și un supraveghetor care au fost într-o tabără organizată în localitatea Ighiu, Alba, au fost testați pozitiv cu Sars-Cov-2. Firma care a organizat tabăra respectivă a fost amendată de DSP. 

În perioada 02-19 august, au fost depistate 14 cazuri pozitive COVID-19 care au legătură cu unitatea controlată, 13 la copii și unul la un supraveghetor din cadrul taberei, acesta având domiciliul în alt judeţ, dar care, urmare a anchetei epidemiologice, a fost alocat judeţului Alba. 

Copiii și adolescenții testați pozitiv au vârste între 12 și 18 ani. Aceste cazuri au fost alocate altor judeţe din ţară (Suceava, Bucureşti, Argeş) întrucât, în urma declaraţiilor lor şi a supraveghetorilor, s-a stabilit că, la intrarea în tabără, prezentau simptomatologie specifică sau erau contacţi direcţi ai celor care prezentau simptomatologie până la momentul intrării în tabără. Cele 13 cazuri pozitive au fost testate dupa plecarea din tabără, în judeţele de domiciliu.   

DSP Alba a făcut un control la firma care organizează tabăra respectivă pentru copii. În urma neregulilor constatate - neexecutarea operaţiunilor de curăţenie şi/sau dezinfecţie a utilajelor, ustensilelor, suprafeţelor de lucru în condiţiile stabilite de normele igienico-sanitare în vigoare - societatea comercială a fost amendată cu 100.000 de lei.

”Mai exact, blocul alimentar, spaţiile de depozitare a materiilor prime şi auxiliare folosite la prepararea hranei sunt neigienizate, paviment necurăţat, mobilier întreţinut necorespunzator, pereţi cu frecvente pânze de păianjen, veselă şi echipamente neigienizate, spaţii frigorifice neigienizate. În ceea ce priveşte condiţiile de cazare s-a constatat neigienizarea corespunzătoare a camerelor şi a grupurilor sanitare.  De asemenea, nu s-a putut face dovada efectuării analizelor/examenelor medicale periodice pentru personal, lipsa produselor biocide necesare dezinfecţiei. Inspectorii DSP Alba au stabilit, ca urmare a controlului efectuat vineri 19 august, ca termen de remediere al deficientelor data de 21 august 2021, in caz contrar impunându-se suspendarea activităţii unităţii”, se arată în comunicatul DSP Alba.