MENIU

Regele cerealelor, Cristian Dumitru, reținut de DNA pentru evaziune fiscală

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au reținut pentru 24 de ore 5 administratori ai unor societăți comerciale, care sunt acuzați de evaziune fiscală prin comerț cu cereale. Prejudiciul în acest caz se ridică la aproximativ 2,5 milioane de euro.

Astfel, au fost reținuți inculpații:

Dumitru Cristian Popa, administrator al mai multor societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat și evaziune fiscală în formă continuată.

Dragoș Ciprian Negoiță, Ionuț Sorin Ivancea, Ioan Cădariu și  Vasile Tailor Căcărează, administratori ai unor societăți comerciale, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat și complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

Potrivit ordonanțelor întocmite de procurori, începând cu anul 2007, inculpatul Dumitru Cristian Popa, administratorul de fapt și de drept al mai multor societăți comerciale, a constituit un grup infracțional organizat având drept scop comiterea unor infracțiuni de evaziune fiscală, urmărind în principal eludarea plății, către bugetul de stat, a TVA aferentă operațiunilor comerciale de cumpărare-vânzare de cereale și plante tehnice.

În concret, s-a reținut că societățile comerciale controlate de inculpatul Popa Dumitru Cristian au achiziționat cereale și plante tehnice de la persoane fizice și juridice, fără documente legale de proveniență (cu consecința directă a eludării TVA aferente), această marfă fiind vândută mai departe către beneficiarii finali (de regulă, societăți cunoscute, mari comercianţi de cereale), cu consecința directă a colectării TVA aferente.

Urmărind anularea TVA de plată datorată bugetului de stat (TVA colectată minus TVA dedusă), Dumitru Cristian Popa a introdus pe circuitul mărfurilor (între vânzătorul real al mărfurilor și beneficiarul final) mai multe societăți comerciale de tip fantomă.

Singurul rol al acestora a fost de a furniza documente fiscale fictive, cu consecința colectării TVA de către aceste societăți de tip fantomă și, ulterior, a deducerii acestei taxe de către firmele controlate de inculpatul Popa Dumitru Cristian (inclusiv de către beneficiarii finali ai mărfurilor), care nu a mai fost virată bugetului de stat.

Ulterior, aceste societăți comerciale de tip fantomă, controlate și coordonate de ceilalți inculpați care au aderat, respectiv au sprijinit grupul infracțional inițial constituit de Dumitru Cristian Popa au fost radiate sau înstrăinate unor cetățeni străini.

Prin această conduită infracțională, inculpații au cauzat bugetului de stat un prejudiciu în cuantum de 11.148.220,84 lei (respectiv echivalentul sumei de aproximativ 2.500.000 euro).

În cauză, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

 

Mai multe articole despre:
DNA procurori cereale