MENIU

Magistrații judecă cererea de control judiciar în cazul Elenei Udrea. DNA vrea să se asigure că fostul ministru nu pleacă din țară

Elena Udrea / INQUAM

Elena Udrea află astăzi dacă va avea interdicție de a călători. Procurorii DNA vor ca fosta sefă de la Turism să fie pusă sub control judiciar, după ce a fost condamnată, în primă instanță, la opt ani de închisoare în dosarul campaniei prezidențiale din 2009. În trecut, înainte de o altă sentință definitivă, Udrea s-a refugiat în Costa Rica.

Curtea de Apel Bucureşti decide astăzi dacă Elena Udrea va fi plasată sub control judiciar. Anchetatorii vor să se asigure că Udrea nu va părăsi România din nou după condamnare.

Şedinţa a început la ora 11:00.

La intrare, Elena Udrea a declarat că este convinsă că niciun judecător nu va menține această sentință.

„Am responsabilitatea unui copil. Mă lupt și pentru copil nu doar pentru mine. De ce am blestemat... oamenii au și astfel de sentimente când este vorba de un copil”, a spus Elena Udrea înainte de a intra la Curtea de Apel.

Fostul ministru al Turismului Elena Udrea a fost condamnată marţi, de Curtea de Apel Bucureşti, la 8 ani de închisoare, iar fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu, Ioana Băsescu, la cinci ani de închisoare, în dosarul finanţării campaniei electorale prezidenţiale din 2009. Sumele care au făcut obiectul luării de mită vor fi confiscate de la Udrea. Decizia nu este definitivă.

Elena Udrea, la Realitatea PLUS: „Cum să dai o condamnare de 8 ani cu executare unei femei, unei mame? Nu mai avem un gram de umanitate”

Fostul ministru a declarat, după sentința instanței, că a avut un șoc în momentul în care a văzut că a primit o condamnare de opt ani și își pune speranța în decizia definitivă de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Vă spun câteva lucruri despre ce simt eu. A fost un șoc pentru mine! Nu mi-am putut imagina. Eu am fost convinsă că, după toată apărarea pe care eu am făcut-o în acești doi ani, după tot ce s-a întâmplat, după toate probele și argumentele noastre, nu poate fi decât achitare pentru toate capetele de acuzare.

Este foarte ușor să spui corupție. Este vorba despre plata unor panouri publicitare în campania pentru referendum din anul 2009. Plătite de către Partidul Democrat Liberal, iar banii obținuți de către PDL de la diverși oameni de afaceri fac subiectul acestui dosar. Acuzația mea fiind aceea de instigare la luare de mită pentru altul. Acel altul fiind Traian Băsescu spun procurorii și noi spunem că nu este Traian Băsescu, este referendum...

Instanța a dat o hotărâre nu doar ilegală și abuzivă, ci extrem de inumană. Nu am omorât pe nimeni. Cum să dai o condamnare de 8 ani cu executare unei femei, unei mame? Pentru participare la referendum acum 12 ani. Nu a plecat nimeni cu un leu acasă. Nici măcar nu a fost campania mea, să zici că am ajuns eu parlamentar. Cum să dai așa o soluție absurdă? Nu mai avem un gram de umanitate. Am speranța... câtă speranță poți să mai ai în justiția din România, este Înalta Curte.

Este absurdă. Nu știu ce a motivat-o pe judecătoarea respectivă să o dea, dacă a avut ordin să o condamne pe apropiata președintelui, pe fiica președintelui. I-a adus o satisfacție să mă condamne pe fiecare capăt de acuzare. Mai este și femeie, să dea o asemenea sentință...”, a fost reacția Elenei Udrea.

Mai multe articole despre:
elena udrea condamnare control judiciar