MENIU

MAE îl acuză pe Medvedev de dezinformare. Omul lui Putin a sugerat că țările vecine pot împărți cu Rusia bucăți din Ucraina

Ministerul Afacerilor Externe a catalogat drept propagandă și dezinformare harta prezentată de vicedpreședintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, care sugera că toate statele vecine Ucrainei ar avea câștiguri teritoriale dacă Rusia ar câștiga conflictul.

 

Ministerul Afacerilor Externe respinge joi ferm demersul vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, care a publicat pe o reţea de socializare o hartă care atribuie, în mod fantezist, teritorii ale Ucrainei României şi altor state vecine Ucrainei.

MAE consideră că astfel de atitudini fac parte din instrumentarul de propagandă şi dezinformare la care recurge de mai multă vreme Federaţia Rusă şi care a fost amplificat după declanşarea războiului ilegal şi ilegitim de agresiune împotriva Ucrainei”, indică sursa citată.

Potrivit hărţi prezentate de Dmitri medvedev, în scenariul în care Moscova ar câștiga războiul, estul şi sudul Ucrainei ar aparţine Federaţiei Ruse, vestul - Poloniei, nordul s-ar împărţit între Rusia şi Polonia, regiunea Uzhgorod ar aparţine Ungariei, iar Cernăuţi şi Viniţa  - României. Practic, 'noua Ucraina" ar fi doar regiunea Kiev.
 
„Astfel de aşa-zise „propuneri” şi „analize” care vizează redesenarea aleatorie a graniţelor unor state şi promovează astfel încălcarea dreptului internaţional nu reprezintă decât încercări complet nereuşite de justificare a propriei conduite de nerespectare a ordinii internaţionale bazate pe reguli.
 
MAE reafirmă sprijinul deplin al României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în frontierele sale recunoscute internaţional şi reiterează condamnarea agresiunii militare nejustificate şi neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei”, potrivit precizărilor de presă

Conform sursei menţionate, România este şi va rămâne un partener al Ucrainei şi reconfirmă susţinerea deplină şi compasiunea profundă faţă de poporul ucrainean, victimă a agresiunii brutale.

Acordarea statutului de stat candidat pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană reprezintă o confirmare atât a politicii vizionare a Uniunii Europene, care este în esenţă, un proiect de promovare şi consolidare a păcii în Europa, cât şi a determinării poporului ucrainean de a-şi asuma plenar principiile şi valorile spaţiului european, într-o Ucraină independentă, suverană, în frontierele sale recunoscute internaţional”, mai arată MAE.

 
Mai multe articole despre: