MENIU

Macron pledează pentru continuarea dialogului cu Rusia. Mesajul transmis ambasadorilor francezi reuniţi la Palatul Elysee

Emmanuel Macron / Foto: Inquam Photos

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat, joi, pentru continuarea dialogului cu Rusia pe fondul războiului din Ucraina.

"Cine are nevoie ca Turcia să fie singura putere din lume care continuă să discute cu Rusia? Nu trebuie să cedăm în faţa niciunei forme de falsă morală care ar face să devenim neputincioşi", a declarat Macron în faţa ambasadorilor francezi reuniţi la Palatul Elysee, relatează Agerpres, care citează AFP.

Mai mult decât atât, liderul francez și-a reluat discursul potrivit căruia "profesia de diplomat înseamnă să discuţi cu toată lumea şi mai ales cu cei cu care nu suntem de acord".

"Prin urmare, vom continua să o facem", "în cooperare cu aliaţii noştri", a adăugat Macron, amintind că "divizarea Europei"era "unul dintre obiectivele războiului declanşat de Rusia".

Emmanul Macron a salutat, totodată, discursul susţinut, joi, de cancelarul german Olaf Scholz asupra viitorului Uniunii Europene, care este "total în conformitate" cu strategia Franţei asupra suveranităţii europene.

Făcând bilanţul primului său mandat (2017-2022), şeful statului francez, reales în luna mai a acestui an, a afirmat că a reuşit să facă "din întărirea suveranităţii europene o realitate tangibilă".

"Am trasat cadrul şi am plăcerea să constat că acest cadru s-a generalizat. El a fost adoptat progresiv de întreaga Europă şi este acum asumat de Germania", a subliniat președintele Franței.

Reamintim că Emmanuel Macron este unul dintre puţinii lideri europeni care au discutat cu Vladimir Putin după declanşarea invaziei în Ucraina, pe 24 februarie, strategie pentru care președintele francez a primit chiar ceva critici de-a lungul timpului.

Palatul Elysee a afirmat mereu că a acţionat astfel în acord cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, iar contactele cu Moscova au devenit mai rare după dezvăluirea crimelor de război imputate Rusiei.