MENIU

Macron își menține angajamentul european: vizite-maraton la Strasbourg și Berlin. Anunțul Palatului Elysée

Președintele Franței, Emmanuel Macron / Foto: Profimedia

Preşedintele francez Emmanuel Macron, reînvestit sâmbătă în funcţie, ar urma să profite de data simbolică de 9 mai şi de vizita de astăzi, de la Strasbourg, pentru a promova proiectul unei Europei mai puternice, pregătită de a se reforma pentru a putea răspunde aşteptărilor cetăţenilor, notează France Presse, preluat de Agerpres.

Macron se va deplasa, astăzi, și la Berlin, unde va avea o întrevedere cu cancelarului german Olaf Scholz, vizita reprezentând o confirmare a prieteniei franco-germane, ''cu un simbolism şi mai puternic chiar de Ziua Europei'', subliniază Palatul Elysée.

De ani întregi, președintele Rusiei, Vladimir Putin, folosește ziua de 9 mai, considerată Ziua Victoriei, pentru a etala forțele armatei sale. Anul acesta, parada reprezintă atât victoria pe care Uniunea Sovietică au obținut-o asupra Germaniei Naziste la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, cât și o sfidare față de ucrainenii care suferă de săptămâni întregi din cauza invaziei trupelor ruse.

Potrivit președinției franceze, 9 mai va pune, astfel, în evidență ''două modele faţă în faţă'': pe de o parte, la Strasbourg, pentru închiderea Conferinţei privind viitorul Europei, ''afirmarea forţei democraţiilor liberale, a pluralismului lor şi a libertăţii de exprimare''; pe de altă parte, la Moscova, ''o afirmare a forţei, a unui model de revizionism istoric care astăzi varsă sânge pe pământ ucrainean''.