MENIU

Luxul la care rușii nu renunță, în pofida crizei

Ciocolata artizanală, vândută adesea la un preț prohibitiv, este un lux la care rușii țin mult, în pofida crizei. 'Criza nu afectează deloc vânzările de ciocolată artizanală', spune Dmitri Abrikosov, proprietar al firmei de ciocolată 'Abrikosov și fiii', una dintre cele mai vechi din Rusia, potrivit AGERPRES.

'O tabletă de ciocolată artizanală de 1.000 de ruble (circa 15 euro) dă o senzație total diferită' de cea a ciocolatei industriale, care se vinde cu 70 de ruble (1 euro), 'iar oamenii sunt gata să plătească pentru această plăcere', adaugă el, citta de AFP..

Bogată în serotonină, 'hormonul fericirii', se pare că ciocolata 'îi ajută pe ruși să treacă prin criză mai ușor și să nu fie depresivi', este de părere Vitali Ponomarev, ciocolatier la firma Confael, care numără printre specialitățile sale crearea de tablouri de ciocolată. 'Este uimitor, însă, în pofida crizei, cererea de ciocolată artizanală a crescut', remarcă el.

Semn că ciocolata nu ține seama de criză, miercuri s-a deschis cu mare fast, la Moscova, Salonul Ciocolatei, după o pauză de șapte ani. 'Ciocolata este un aliment excepțional și chiar și în perioade dificile oferă un pic de bucurie', a afirmat la ceremonia de inaugurare francezul François Jeantet, fondator al Salonului Ciocolatei.

Rusia trece de câteva luni printr-o gravă criză economică, provocată de sancțiunile impuse de Occident ca urmare a conflictului din Ucraina și de scăderea prețului petrolului, factori care au făcut ca moneda rusă să scadă la aproape jumătate din valoarea anului trecut. Populația resimte inflația severă care afectează și industria ciocolatei din cauza creșterii prețului la boabele de cacao, stabilit în valută străină. Însă industria ciocolatei nu se poate plânge: cacaua face parte din produsele de care rușii nu se pot lipsi.

La Salonul Ciocolatei expun circa 20 de producători ruși din cei aproximativ 30 de participanți. Chiar dacă boabele de cacao vin din altă parte, tabletele sunt un produs național, argument de marketing de luat în seamă în contextul embargoului alimentar impus de Rusia asupra multor produse occidentale.

În ultimii ani au luat ființă numeroase firme de ciocolată artizanală 'de lux' la Moscova și în alte orașe, printre care Kirov (900 de kilometri est de capitala rusă) sau Ekaterinburg (din Urali). Într-o țară ca Rusia, care trece adesea prin perioade extrem de reci, 'adevărata ciocolată artizanală' este extrem de cerută pentru că 'ridică moralul și întărește imunitatea', afirmă Abrikosov, adăugând că producătorii de ciocolată 'au tendința să opteze pentru cea mai bună calitate', fără să fie preocupați de preț.

'Ciocolata este cel mai bun mijloc de luptă împotriva depresiei', arată Evgheni Trostențov, organizator al Salonului de Ciocolată de la Moscova. 'Iar în situația în care ne aflăm noi se pare că trebuie să consumăm în fiecare zi, să nu ne pierdem optimismul', completează el, citat de AFP.

Mai multe articole despre:
lux ruşi criză renunţă pofida