MENIU

Lupta cu boala Parkinson în România: Bolnavii se plâng că nu se mai găsesc tratamentele în farmacii

Lupta cu boala Parkinson în România: Bolnavii se plâng că nu se mai găsesc tratamentele în farmacii
<p>Lupta cu Parkinson</p>
<p>DIMINEAŢA DE ŞTIRI</p>

Boala Parkinson nu-i afectează doar pe vârstnici. Medicii spun că sunt inclusiv tineri de 20 de ani care primesc acest crunt diagnostic. Nu există tratament care să vindece boala, ci doar pastile care să ţină sub control crizele pacienţilor. Numai că bolnavii se plâng că nu se mai găsesc tratamentele în farmacii. 

Alexandru Ciobanu luptă cu boala de 16 ani. La început îi tremurau doar degetele de la o mână. Acum, abia îşi mai poate controla corpul. Din această cauză, are mari probleme şi în societate.

"Au crezut că sunt sub influenţa alcoolului. Sunt perioade în care nu pot să mă mişc, se încordează muşchii de la degetul piciorului până rămân ţeapăn", spune Alexandru Ciobanu, pacient diagnosticat cu Parkinson.

Cel mai greu îi este noaptea. Pentru că nu se mai găseşte un medicament pe care îl lua înainte să adoarmă, are crize dese în timpul somnului.

"Are cinci medicamente. Se dau trei medicamente pe boală, vezi doamne, gratuit, în această gratuitate eu plătesc peste 150 de lei pe lună", spune Elisabeta Ciobanu, soţia unui pacient diagnosticat cu Parkinson.

Pentru a atrage atenţia asupra problemelor pe care le au aceşti bolnavi, Asociaţia de Luptă împotriva Bolii Parkinson a expus o instalaţie specială în Pasajul de la Universitate. Aceasta transpune artistic prin lumină intermitentă şi vibraţie cel mai cunoscut simptom al maladiei: tremurul incontrolabil.

"Ai ajutat  să înţeleagă societatea civilă că este important să fie alături de bolnavii de Parkinson şi să-i ajute şi să-i sprijine în a se deplasa, a nu cădea", spune Dan Răican, preşedinte Asociaţia de Luptă împotriva Bolii Parkinson.

Potrivit statisticilor, una din 20 de persoane diagnosticate cu această maladie are mai puţin de 40 de ani.

"S-au făcut studii la pacienţi. S-au urmărit modificări anatomo-patologice. Aveau leziuni de boală Parkinson fără ca ea să se exprime clinic. Leziunile acestea apar cu mulţi ani înainte, chiar până la 20 de ani înaintea primelor semne neurologice certe de boală", spune Ovidiu Băjenaru, preşedinte de onoare al Societăţii de Neurologie din România

La nivel global, boala Parkinson este a doua cea mai frecventă afecţiune neurologică după boala Alzheimer. Se estimează că, în întreaga lume, între 7 şi 10 milioane de oameni sunt afectaţi de această maladie.

Adina Roceanu, medic primar neurolog şi cercetător ştiinţific, şi Dan Răican, preşedinte al Asociaţiei de Luptă împotriva Bolii Parkinson au fost invitaţi la DIMINEAŢA DE ŞTIRI.

Mai multe articole despre:
boală maladie Parkinson