MENIU

Ludovic Orban, „urecheat” de Dan Barna pentru alegerea primarilor în două tururi

Ludovic Orban și Dan Barna

Dan Barna îi transmite premierului Ludovic Orban că ar fi fost de preferat ca Guvernul să își asume răspunderea și pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi. În timp ce USR critică inacțiunea guvernului liberal, PSD și UDMR sunt mulțumiți. Mai mult, UDMR a anunțat că va sprijini orice moțiune împotriva guvernului dacă se va relua alegerea în două tururi.

 

Liderul USR taxează Guvernul pentru că nu a inclus alegerea primarilor în două tururi de scrutin pe lista proiectelor pe care își vor asuma răspunderea în Parlament.

Barna spune că actualul sistem de alegeri locale tranformă comunitățile în „moșii ale unor grupuri de interese”.

„Salut decizia guvernului în privința rezolvării rapide a unor probleme prin procedura asumării răspunderii. Totuși, domnule prim-ministru Orban, ar fi fost de preferat să treceți pe lista acelor situații în care se impun măsuri urgente și cea privind alegerea primarilor.

Mai este jumătate de an până la locale și încă nu s-au luat măsuri pentru îndreptarea actualei legi care descurajează participarea electoratului și transformă comunitățile noastre locale în moșii ale unor grupuri de interese fără legitimitate și dorință de a face bine.

Menținerea sistemului de alegere a primarilor într-un singur tur convine doar celor care se tem de voturi. Adică de români”, a transmis Dan Barna pe Facebook.


Premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul își va asuma răspunderea pe un pachet de legi din domeniul justiției, precum și pe OUG 114.

Alegerea primarilor în două tururi de scrutin este o cerință a USR care se regăsește în protocolul semnat cu PNL pentru sprijinirea Guvernului. Liberalii au anunțat , cel puțin la nivel declarativ, că o susțin.

În schimb, PSD și UDMR s-au pronunțat împotriva modificării în Parlament a alegerii primarilor în două tururi.

UDMR a anunțat ferm că va vota o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban dacă PSD o va iniția, tocmai pentru a opri orice încercare de a reveni la alegerea în două tururi a primarilor.

Mai multe articole despre: