MENIU

Orban, apel către magistrați: "Dosarul Mineriadei - o pată pe obrazul României. Cei vinovați trebuie pedepsiți!"

orban comemorare mineriada

Premierul Ludovic Orban trage un semnal de alarmă și solicită magistratilor ca, "macar dupa 30 ani", sa trateze  dosarul Mineriadei "asa cum trebuie, sa faca limina si sa pedepseasca vinovatii". Declaratia a fost facuta, astăzi, la finalul ceremoniei de depunere a unor coroane de flori cu prilejul marcării a 30 de ani de la „Fenomenul Piața Universității” și Mineriada din 13-15 iunie 1990, eveniment ce a avut loc in Piata Universitatii din Capitala.

"Astazi se implinesc 30 ani de la reprimare brutala a tinerilor care demonstrau pentru democaratie, pentru libertate, de catre minerii condusi de cei aflati la putere. Am tinut sa fiu prezent in Piata Universitatii pentru a-mi arata modestul omagiu, aducerea aminte, si pentru a pastra viu in memoria generatiei tinere acest moment dramatic din istoria postrevolutionara a Romaniei", a afirmat Orban.

Seful Executivului a subliniat ca, pe 13 iunie 1990, regimul comunist condus de Ion Ilescu a decis, "dupa ce a castiga alegerile (...) dupa o inscenare penibila, sa faca apel la fortele de ordine si mai apoi la mineri pentru a calca in picioare demnitatea tinerilor, a intelectualilor, a oamenilor cu convingeri anticomuniste si in favoarea libertatii".

Premierul a facut o scurta trecere in revista a evenimentelor din urma cu 30 de ani, spunand ca "au urmat crime, scene de o violenta inimaginabila administrate de mieri sau de organele de ordine".

Nici pana azi, spune Orban, dosarul Mieriadei, "care trebuia sa faca dreptate", nu e finalizat, iar vinovatii nu sunt pedepsiti.

"Fac un apel la magistrati, macar dupa 30 ani, sa trateze acest dosar asa cum trebuie, sa faca limina si sa pedepseasca vinovatii. Lucrurile abominabile petrecute au lasat urme adanci in constiinta romanilor si au reprezentat o pata pe obrazul Romaniei zeci de ani. Pata trebuie scoasa prin pedepsirea celor vinovati!", este mesajul transmis de premierul Orban.

El a subliniat ca manisfestatia din Piata Universitatii petrecuta in urma cu 30 de ani a fost pentru libertate si democratie si ca la ea au participat "oameni frumosi, care au visat la o Romanie democratica, si care au reusit sa aduca Rom acolo unde ii este locul".

Pe de ala parte, seful Executivului a precizat ca a participat astazi si la vizionarea unei expozitii de fotografie din interiorul Universitatii Bucuresti si a rememorat momente minunate imortalizate in aceasta expozitie: "Am discutat despre proiectul de restaurate a Palatului Universitatii, o cladire embelematica pentru bucuresteni si ptentru Romania. Pentru acest proiect Guvernul a aprobat indeicatorii tehnico-ecomomici, vom accelera toate procedurile".

Ludovic Orban a ajuns în această dimineață, în jurul orei 9:00, în Piața Universității, acolo unde se află Monumentul dedicat Mineriadei din 13-15 iunie 1990 și Monumentul „Kilometrul zero al democrației”. 

Premierul a aprins o lumanare la Monumentul dedicat victimelor Mineriadei din Piata Universitatii si a stat putin de vorba cu oamenii prezenti la eveniment.

 

Evenimentele violente din 13-15 iunie 1990 au rămas cunoscute în memoria postcomunistă sub numele de "Mineriada din 13-15 iunie 1990" şi se referă la reprimarea, de către forţele de ordine, cu ajutorul minerilor, a mitingurilor de protest din Piaţa Universităţii din acea perioadă.

Manifestaţiile din Piaţă, revendicate ca fiind anticomuniste, erau îndreptate împotriva guvernului condus la acea vreme de Frontul Salvării Naţionale (FSN) şi împotriva preşedintelui Ion Iliescu şi începuseră încă din 22 aprilie 1990, odată cu Fenomenul Piaţa Universităţii.

Reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii de fortele de ordine sprijinite de mineri, in intervalul 13-15 iunie, s-a soldat cu decesul a patru persoane, ranirea prin impuscare a altor trei, precum si cu vatamarea corporala si lipsirea de libertate a peste 1.000 de persoane in zilele de 14 si 15 iunie 1990.

Desi in urma cu exact trei ani, dosarul Mineriadei ajungea in instanta, cei vinovati nu au platit nici pana astazi pentru că dosarul a fost intors la procurorii militari. 

Va reamintim ca, in acest dosar, au fost trimisi in judecata, printre altii: Ion Iliescu, la acea data presedinte al Romaniei si presedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala, Petre Roman, prim-ministru al Guvernului interimar, Gelu Voican Voiculescu, viceprim-ministru, Virgil Magureanu, director al Serviciului Roman de Informatii si general in rezerva Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general al Romaniei si sef al Directiei Procuraturilor Militare, pentru infractiuni contra umanitatii. 

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea 

Mai multe articole despre:
orban comemorare victime mineriada