MENIU

Ludovic Orban încearcă din nou să repună în calendar moțiunea împotriva guvernului Cîțu

Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților

Ludovic Orban vrea să convoace din nou, astăzi, conducerea Parlamentului pentru a vota calendarul moțiunii de cenzură depuse de USR-PLUS și AUR. Asta după ce ședințele au fost boicotate în repetate rânduri de PSD, PNL și UDMR.

Dezbaterea demersului inițiat de USR Plus și AUR a fost blocat de mai multe ori în Parlament și au fost depășite cu mult ambleme termene prevăzute de regulamentul camerelor. prezentarea moțiunii în plen la cel mult 5 zile de la depunere și votare în cel mult 3 zile după prezentarea în plen.

Pe de altă parte, calendarul moțiunii este în acest moment înghețat, pentru că guvernul a atacat la Curtea Constituțională inițaitiva, pe motiv că a fost încălcată procedura și că ar exista suspiciuni legate de semnăturile depuse de susținători.

CCR a stabilit data de 28 septembrie pentru a analiza sesizarea, ceea ce înseamnă după congresul PNL; programat pe 25 septembrie.

Potrivit legiii, după 45 de zile de interimat, de la data demisiei miniștrilor USR Plus premierul Florin Cîțu ar trebui să se prezinte în fața Parlamentului pentru a obține votul de încredere pentru un guvern minoritar PNL. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că partidul său nu va susține un astfel de cabinet și deci Florin Cîțu se poate considera deja demis.

În schimb, fostul președinte CCR Augustin Zegrean a declarat că Parlamentul trebuie să fie de acord doar cu miniştrii care vin noi în guvern şi că Guvernul Cîţu nu e demis automat dacă noile propuneri de miniştri nu trec de votul Parlamentului. Zegrean a subliniat faptul că Executivul poate fi demis doar prin moţiune de cenzură sau prin demisia prim-ministrului, potrivit news.ro.