MENIU

Orban, despre decizia Curții Supreme în cazul lui Băsescu: "Orice a completat, a comis FALS și UZ DE FALS. Problema e cine a ținut în custodie dosarele sale"

Ludovic Orban / Foto: Inquam Photos, Octav Ganea

Liderul Forței Dreptei Ludovic Orban, care a deținut în trecut funcția de președinte al PNL, a vorbit, joi seara, în emisiunea "Legile Puterii", de la Realitatea PLUS, și despre situația lui Traian Băsescu, declarat recent colaborator al fostei Securități, care trebuie să părăsească zilele acestea casa de protocol. "Trebuia sa i se intample asta in 1991. (...) Orice a completat a comis fals si uz de fals. (...) Dosarul in care a turnat au fost tinute la sertar. (...) Problema este cum a fost posibil asa ceva?", a afirmat Orban.

"Sa nu ii plangem de mila lui Basescu. Este europarlamentar. Ca europarlamentar ai inemnizatie de 7000 euro, plus un buget pentru alte cheltuieli care poate duce pana la 12.000 de euro. 

Trebuia sa i se intample asta in 1991 (declararea definitiva ca si colaborator al Securitatii - n.r.). Am fost un sustinator al punctului 8 de la Timisoara care spunea "fara securisti si comunisti". Nu s-a aplicat asta si ne-au condus timp de 30 de ani. 

Dosarele in care a turnat au fost tinute la sertar. Predarea completa a dosarelor de la SRI nu s-a facut nici azi, la 32 de ani. Exista in continuare la Ministerul Apararii si la Ministerul de Interne dosare care nu au fost predate. 

El nu si-a dat casa din Mihaileanu. Acum el se plange? Isi cauat casa. Problema este cum a fost posibil asa ceva?", a afirmat Orban, la Realitatea PLUS.

El a subliniat ca, in prezent, "Traian Basescu nu mai exista azi pe scena politica din Romania. Este un europarlamentar, in retragere, din partea unui partid care nici nu mai stie cine ii este presedinte si cine nu. Ca e Diaconescu..."

Problema este, insa, alta, spune fostul lider al PNL. Mai exact, Orban atrage atentia asupra faptului ca Traian Basescu a completat declaratia ca nu a fost colaborator al Securitatii timp de mai multi ani, respectiv in 2004, 2009, 2014. "Orice a completat a comis fals si uz de fals. Cine a tinut in custodie dosarele lui Basescu? Pe mine asta m-ar interesa", a aratat Ludovic Orban.

Totodata, el a precizat ca astazi il intereseaza sa nu se mai intample ceea ce s-a intamplat pe vremea lui Ceausescu: "CNAS sa cerceteze colaborarea unor oameni care nu ar trebui sa aibe colaborari cu Securitatea (...) Acuma va dati seama, oricine avea aceste informatii putea sa se duca la el si sa ii spuna <<Ba baiatule, daca tu nu iei decizia cutare>>".

​Traian Băsescu a fost colaborator al fostei Securități a decis, definitiv, Curtea Supremă, pe 23 martie.