MENIU

Ludovic Orban declară că oficialii din UE se opun aderării țării noastre la Spațiul Schengen. Care sunt motivele

Ludovic Orban FOTO: Profimedia

Ludovic Orban a declarat în cadrul emisiunii Culisele Statului Paralel că oficialii din Uniunea Europeană, mai ales cei din Olanda, Franța și Germania, se opun aderării noastre la spațiul Schengen. Un motiv este că nu avem încă infrastructura necesară și nici nu putem oferi garanția că ne putem proteja granițele la cel mai înalt grad de securitatea, așa cum o face Polonia, de exemplu.

''În discuțiile pe care le-am avut când eram prim-ministru cu înalți oficiali din țările UE, aceștia îmi spuneau în discuțiile private, că nu se opun aderării României la Schengen și aruncau vina unii pe alții. Când vorbeam cu olandezii, aceștia îmi spuneau că francezii și germanii se opun, iar când vorbeam cu francezii, aceștia dădeau vina pe ceilalți. Era un fel de du-te vino. M-au plimbat de la unii la alții.  Deci realist, probabil cele 3 țări, cele mai puternice din UE, votează împotriva aderării noastre la Spațiul Schengen'', a declarat fostul prim-ministru.

Ludovic Orban a mai spus că ''în Spațiul Scehngen ești integrat atunci când ai frontierele securizate. Și acum daca stăm și ne uităm, vedem că nu prin România intra în UE migranții, ci prin alte părti. Pe la noi prin țară, puțin migranți au reușit să intre. Oricum ar fi, trebuie să identificăm motivele reale ale opoziției statelor din UE. Eu le-am spus reprezentatilor tarilor care se opun... De exemplu Olanda e pe primul loc la investiții în România. Toate firmele și companiile de producție de aici au probleme din cauza că România nu e în Schengen. Chiar pierd banii din cauza aceasta''.