MENIU

Ludovic Orban: Am modificat Codul penal – închisoare pentru falsul în declarații privitor la epidemia de coronavirus

Premierul Ludovic Orban a anunțat că, în ședința de miercuri seara, a fost adoptată o ordonanță de urgență de modificare a Codului penal privitoare la infracțiunile petrecute în contextul epidemiei.

”Am luat decizia de modificare a Codului Penal privitoare la infracțiunile petrecute în contextul epidemiei. Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații privitor la epidemia de coronavirus. Există mai multe situații – un cetățean revine din țările cu peste 500 de cazuri, cetățenii trebuie să completeze declarații. Dacă comit un fals și nu spun din ce țară au venit vor suferi consecințele legii. Comit o infracțiune pedepsită cu închisoarea.

Am majorat pedepsele pentru zădărnicirea combaterii. Cine nu respectă carantina și măsurile dispuse de autorități li se va întocmi dosar penal. Nu putem accepta ca cetățenii responsabili, care sunt în situația de izlare sau carantină, să nu respecte deciziile, să umble liber în societate și să riște să îi îmbolnăvească pe cetățeni

Vom lua măsuri oricât de dure pentru a-i pedepsi pe cei care nu respectă deciziile.

E introdusă o nouă infracțiune: omisiunea de a da date. Dacă într-o anchetă epidemioloigică cineva nu dă informații complete despre persoanele cu care a intrat în contact, e o omisiune în informarea autorităților. Se poate constitui dosar penal.

Cea mai mare parte a românilor care trec prin această perioadă grea respectă legea și deciziile. Din acest motiv am decis să înăsprim pedepsele pentru a-i sancționa pe cei care nu le respectă”, a explicat Ludovic Orban.

Mai multe articole despre:
inchisoare coronavirus