MENIU

Descoperire incredibila despre apa de sub crusta Pamantului. Ce vom face?

Apa spre deosebire de celelalte lichide are o serie de proprietăți specifice care o fac să se comporte ciudat la temperaturi extreme. De exemplu, știai că apa poate să fie și solidă și lichidă în același timp? În acest sens, cercetătorii au analizat în cadrul unui studiu cât de ciudat se comportă apa atunci când este supusă unor temperaturi extreme.

Rezultatele studiului care i-ar putea ajuta pe cercetători să înțeleagă mai bine rolul apei în mantaua Pământului și în mantaua altor planete, a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ce se întâmplă cu apa când e supusă la temperaturi extreme

Oamenii de știință au supus apa unor temperaturi de 40 de ori mai mari decât cele întâlnite în viața de zi cu zi, iar presiunea a fost de 100.000 de ori mai mare. Ce crezi că s-a întâmplat cu apa?

Ei bine, în aceste condiții apa își rupe și își recreează propriile legături chimice. Astfel, oamenii de știință au descoperit că apa interacționează în mod diferit decât o face pe suprafața Pământului, cu mineralele.

„E surprinzător cât de puține știm despre apa de sub crustă", spune Giulia Galli, autor principal al studiului și profesor de inginerie moleculară și de chimie la University of Chicago.

Ce rol are apa în mantaua Planetei noastre

Cu ajutorul acestui studiu, cercetătorii vor să afle, de fapt, cum se comportă apa care se află în mantaua Planetei și ce rol are. Încă, nu se știe cu exactitate câtă cantitate de apă se află în mantaua Terrei, dar cercetătorii cred că că ar putea fi chiar mai multă decât se află în toate oceanele de pe Pământ.

În acest sens, o echipă de cercetători a creat un model pe baza unor simulări mecanice cuantice a unui set mic de molecule de apă, supuse la presiuni și temperaturi înalte.

Astfel, cercetătorii au descoperit că una dintre explicațiile pentru care apa se comportă ciudat la temperaturi extreme este conductivitatea ridicată și modul în care moleculele se despart și se regrupează.

Sursa

Mai multe articole despre:
apă cercetare ştiinţă extrem