MENIU

Lucian Bode, măsuri după dubla crimă de la Onești: Conducerea Poliției județene și municipale, DESTITUITĂ - A sesizat Parchetul

Lucian Bode - ministrul Afacerilor Interne

Ministrul Lucian Bode a făcut declaraţii de presă la sediul Ministerului Afacerilor Interne, miercuri seara. Acesta a destituit conducerea Poliției Județene și municipale. De asemenea, Lucian Bode a anunțat că a sesizat Parchetul cu privire la modul în care au acționat polițiștii.

„Adresez condoleanțe familiilor celor două victime. Pentru mine din poziția de ministru al Internelor și de simplu cetățean cel mai greu de acceptat este că în urma unei intervenții din partea unei structuri a MAI nu am reușit să salvăm viețile persoanelor aflate în pericol.

Vin astăzi în fața dvs cu rezultatele verificările preliminare. Desfășurarea evenimentelor este cunoscută, drept care nu voi intra în detalii. Mă voi axa pe trei paliere. 1. Cu privire la modul de implicare a conducerii IPJ Bacău, inspectorul șef și adjunctul acestuia... la comandă se afla adjunctul care s-a deplasat cu întârziere la locul faptei minimizând importanța evenimentului. Cu toate că autorul a menționat de mai multe ori că va recurge la fapte de violență nu au fost dispuse măsuri legale în acest sens. În contextul apelurilor repetate la 112 ale agresorului, conducerea IPJ nu a valorificat în întregime toate datele și nu a informat eșalonul superior pentru a se aloca resurse.

2. Cu privire la modul de implicare a conducerii poliției municipale: a fost ignorat trecutul agresorului. Nu au fost folosite la capacitate resursele informative. Comunicarea cu autorul înainte de sosirea negociatorului a fost una defectuoasă, ceea ce a sporit starea de irasciblitate a agresorului. Măsurile dispuse la fața locului au fost deficitare, nu a fost izolată soția agresorului ceea ce i-a permis agresorului să aiba acces la informații despre operațiune.

3. În privința modului de intervenție, forțele au avut în dotare echipament corespunzător, principala deficiență constatată a fost relaționarea defectuoasă între factorii de comandă, lucru care a determinat lipsa coordonării acțiunilor și neasumarea responsabilităților”, a declarat Lucian Bode.

Acesta a declarat că a dispus sesizarea unității de parchet competente cu privire la neglijență în serviciu referitoare la modul de intervenție, sesizarea unității competente cu privire la modul de soluționare a plângerilor depuse anterior evenimentului, înlocuirea inspectroului șef al IPJ Bacău și a ajunctului acestuia, înlocuirea șefului Poliției Onești și a ajunctului acestuia.

„Verificările continuă, iar toate datele vor fi puse la dispoziția unităților de parchet competente”, a mai declarat Lucian Bode.

Mai multe articole despre:
lucian bode mai