MENIU

Lucian Bode, la finalul audierilor din Parlament pe tema incidentului cu migranți de la Timișoara: "România e o țară sigură. Să nu politizăm și să nu exploatăm un eveniment punctual"

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, astăzi, la finalul audierilor din Parlament pe marginea incidentului de la Timișoara, dintre migranți, în urma căruia o persoană a murit, iar alta a fost grav rănită, că România este o țară sigură, mai puţin atractivă pentru reţelele transfrotaliere de criminalitate organizată şi pentru reţelele de trafic de persoane. Acesta a cerut însă ca situația "să nu fie politizată și nici exploatată punctual". "Incidentul de la Timişoara a fost declicul care, din punct de vedere emoţional, a adus acest subiect pe agenda publică. Fenomenul nu trebuie minimizat, dar nici exacerbat, el trebuie tratat cu maturitate şi pragmatism. Înţelegem cu toţii îngrijorările cetăţenilor, însă îmi doresc să nu dăm o conotaţie negativă fenomenului migraţionist, pentru că există riscul să generăm curente de opinie în societate pe care nu ni le dorim într-un stat de drept", a spus ministrul.

"Timișoara nu a fost și nu este lăsată singură în această chestiune. În gestionarea operativă a evenimentului Timișoara au fost angrenate capabilități din partea MAI, autorități locale, mai exact toate autoritățile cu atribuții pe linia siguranței naționale. Cooperarea cu autorit locale a fost și este foarte bună. Toate instituțiile s-au implicat activ în gestionare situație", a afirmat ministrul de Interne

Lucian Bode a cerut, în schimb, "să nu politizăm și să nu exploatăm un evenim punctual".

"Subeictul este emoțional, dar trebuie gestionat pragmatic și matur. Îi asigur timișoreni și, de asemenea, pe toți românii că situația este sub control și suntem pregătiți pentru alte scenarii dacă, Doamne ferește, lucrurile vor lua o altă turnură. România este un stat sigur", a mai spus Bode. 

Potrivit ministrului, Tribunalul Timiş a emis un mandat de arestare pe numele persoanei vinovate de crima de la Timişoara, acesta fiind dat în urmărire naţională şi internaţională.

"Ştim identitatea lui. A plecat din România şi este în vizorul autorităţilor române şi al partenerilor europeni pentru a fi reţinut. Acolo este un dosar pe care îl coordonează. A fost foarte important să aflăm criminalul. El este identificat. Ştim cum îl cheamă, ştim ce parcurs a avut în România", a arătat Bode. 

Vă reamintim că, pe 19 aprilie, doi migranţi au fost înjunghiaţi pe o stradă din Timişoara, în apropierea Gării de Nord, după o încăierare între două grupuri de migranţi. Potrivit martorilor, scandalul a izbucnit pe malul Canalului Bega, pe Splaiul Nicolae Titulescu, nu departe de Gara de Nord. Acolo, mai mulţi migranţi s-au încăierat, iar doi afgani au fost înjunghiaţi. Aceştia au reuşit să fugă până pe Bulevardul Dragalina unde, din cauza rănilor, s-au prăbuşit. Oamenii care i-au observat au sunat la numărul de urgenţe 112, iar mai multe echipaje de la Ambulanţă şi Poliţie au fost chemate acolo. Cei doi răniţi au fost duşi la spital, însă unul dintre ei a murit, iar cel de-al doilea a fost internat în stare gravă.

Trei zile mai târziu, mai exact pe 22 aprilie, patru dintre cei șase suspecți în cazul atacului sângeros din tabăra de imigranți din Timișoara au fost prinși. Potrivit Poliției Locale, ei au fost depistați într-o pensiune. Oamenii legii au făcut publice fotografiile cu cei 6 afgani implicați în bătaia soldată cu un mort și un rănit.