MENIU

Lucian Bode intervine în scandalul privind carantinarea Timișoarei: ”Ar fi normal un dialog. Mesajul pe care îl dăm trebuie să fie clar şi de siguranţă”

Lucian Bode

Lucian Bode a precizat luni că decizia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) în cazul carantinării Timişoarei şi a localităţilor limitrofe este tranzitorie, pentru 72 de ore. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) va lua o decizie finală săptămâna aceasta, a precizat ministrul de Interne. 

”Aici, noi vorbim de instituţii, nu de persoane. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş a luat o decizie de a carantina Timişoara şi localităţile limitrofe în baza unei analize la care a contribuit decisiv şi rata de infectare - era atunci peste 7 la mie. La un interval de timp - două săptămâni - acelaşi Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ia decizia ieşirii din carantină, în condiţiile în care rata de infectare era de peste 8 la mie. Acum, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a luat o decizie tranzitorie pentru 72 de ore, până la momentul în care Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va lua o hotărâre care este suverană şi este cu putere peste Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în ceea ce priveşte carantinarea Timişoarei şi a localităţilor limitrofe, pentru că noi vorbim de 11 judeţe cu 32 de localităţi în acest moment care se află în carantină, nu doar Timişoara. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în această săptămână, cel mai probabil mâine sau poimâine, va lua o hotărâre în ceea ce priveşte Timişoara”, a explicat Bode. 

Raed Arafat reintroduce carantina la Timișoara. A intervenit peste decizia autorităților locale care ridicaseră restricțiile

Ministrul a subliniat că nu există multe situaţii de acest gen şi că ar fi normal un dialog între ”nivelul local şi nivelul naţional”.
”Este foarte important ca prin dialog să nu vedem, pe de-o parte, poziţionări, chiar şi politice, ale celor de la Timiş, preşedintele Consiliului Judeţean, parlamentari şi reprezentanţi ai Guvernului, pe de altă parte. Este absolut normal şi pledez pentru dialog, pentru o autonomie locală a deciziei şi în acest caz, dar nu putem să avem aceste mesaje transmise în spaţiul public care nu fac bine nimănui şi acest lucru se va tranşa în CNSU în zilele următoare”, a mai spus Bode. 

Șeful CJ Timiș amenință să atace în instanță carantina impusă de Raed Arafat

Ministrul de Interne a adăugat că avut discuţii cu reprezentanţii autorităţilor locale din Timişoara. ”Mesajul pe care îl dăm trebuie să fie unul foarte clar, predictibil şi de siguranţă. ”Nu este posibil să” - acesta nu este mesaj de prefect."Este posibil să” ”, a conchis Bode. 

Citește și: ”Dominic Fritz: DSP Timiş a propus continuarea carantinei pentru localitățile cu primari USR şi PSD şi ridicarea acesteia pentru cele cu primari PNL”