MENIU

Atenție, șoferi! Mașinile non-euro, euro 1 și 2 ar putea fi interzise în Capitală, pe timpul zilei

Am putea spune ”adio” mașinilor vechi de pe străzile Bucureștiului. Un proiect în acest sens urmează să fie pus în dezbatere pe site-ul primăriei și prevede ca din anul 2019, maşinile non-euro, cele euro 1 şi euro 2 să NU mai circule prin Capitală între orele 6 și 22. 

Din 2020, decizia ar fi valabilă şi pentru maşinile Euro 3, iar din 2021, pentru cele Euro 4. Iar potrivit proiectului, restricţia de circulaţie va fi valabilă în intervalul orar 6 dimineața- 10 seara.

Din cele 1 milion de autoturisme înmatriculate în capitală, mai mult de jumătate au fost produse înainte de apariţia standardului de poluare euro 5. 

Proiectul prevede și sancțiuni mai mari. Cei care nu vor respecta regulile vor risca amenzi de două mii de lei.


Bucureştiul este în top 3 cele mai poluate capitale ale Europei, iar în oraşe precum Paris, Londra şi Berlin au fost deja implementate măsuri pentru restricţionarea autoturismelor diesel sau foarte vechi. 

Fac excepţie de la această restricţie mașinile care îndeplinesc sarcini publice: autobuzele RATB, ambulanțele, masinile diplomaților sau cele ale persoanelor cu handicap.

Potrivit Oficiului European de Statistică, în 2015, doar 22% dintre locuitorii Bucureştiului se declarau multumiţi de calitatea aerului şi doar 31% de nivelul de zgomot din oraş.