MENIU

Lovitură pentru Guvern din partea BNR. Împrumuturile date de bănci statului ar putea fi reduse

Uniunea Europeană analizează faptul că foarte multe bănci au preferat să nu îşi asume niciun risc şi să investească totul în împrumutarea guvernelor. Este și situația României, unde BNR ar putea limita această practică nefastă pentru mediul de afaceri local.

Surse din interiorul Băncii Naţionale şi ale forurilor internaţionale prezente în România au declarat că, la nivelul Uniunii Europene şi al sistemului bancar românesc se analizează posibilitatea ca pentru expuneri peste o anumită limită ale băncilor comerciale pe titluri de stat să se impună cerinţe suplimentare de capital pentru riscul asociat.

Surse din banca centrală spun că este vorba de o directivă europeană care va fi elaborată, dar că, după toate probabilităţile, nu chiar de anul acesta.

După cum spun sursele economica.net, discuţiile au început la nivel european în acest an, dar probabil că BNR nu va emite chiar în 2017 un ordin de limitare al expunerii băncilor pe titluri de stat şi care să presupună şi provizionarea excedentelor, cu 35% şi 50% pentru sumele depăşite.

Mai multe articole despre:
BNR credite împrumuturi