MENIU

LOVITURĂ pentru baronii sindicali cu averi uriașe: Patrimoniul UGSR, preluat ILEGAL - Declarații scandaloase despre JAFUL național

LOVITURĂ pentru baronii sindicali cu averi uriașe: Patrimoniul UGSR, preluat ILEGAL - Declarații scandaloase despre JAFUL național

Au trecut 30 de ani de când patrimoniul Uniunii Generale a Sindicatelor din România a fost preluat ilegal de către confederații sindicale înființate imediat după 1990. Abia acum, Judecătoria Sectorului 1 din București a decis desființarea documentului de predare-primire a patrimoniului și l-a declarat fals. Anularea lui înseamnă că averea sindicală se reîntoarce la UGSR. Organizația și-a continuat activitatea prin Confederația Generală a Muncii, entitate care a fost declarată de instanță moștenitoarea de drept a UGSR.

Decizia Judecătoriei arată că patrimoniul UGSR a fost înstrăinat fraudulos de către persoane care nu aveau nicio calitate legală. Mai exact, a fost falsificată semnătura preşedintelui de atunci al Comitetului Provizoriu de Organizare a Sindicatelor Libere. A fost falsificat, de asemenea și documentul „Tranzacţie Generală”, încheiat un an mai târziu, în 1991. Mai departe, acest document fals a fost folosit, potrivit celor de la jurnalul.ro, de Victor Ciorbea, Bogdan Hossu și Miron Mitrea, președinții de la acea vreme ai unor sindicate, la înființarea societăţii SIND România, care a preluat abuziv baza turistică a UGSR.

Sursa Foto: Bursa.ro

Și casele de cultură ale sindicatelor au fost preluate fraudulos. Multe dintre aceste clădiri au fost înstrăinate ilegal sau au fost preluate, tot ilegal, de către primării.

Declararea ilegală a procesului verbal din 1990 poate duce acum la desființarea societății turistice SIND România, mai notează jurnalul.ro. Iar asta înseamnă răspundere penală pentru cei care au condus-o și o conduc. Explicațiile oferite de liderii de sindicat în fața procurorilor pentru a justifica preluarea patrimoniului UGSR sunt cel puțin controversate.

JUSTIFICĂRI SCANDALOASE PENTRU PRELUAREA UGSR

Victor Ciorbea a spus că„pe data de 25.12.1989 am ascultat un comunicat de presă prin care, la TVR, se anunţa că UGSR, ca structură sindicală, s-a dizolvat. Consider că UGSR a încetat să existe datorită pierderii celor trei calităţi constitutive: scopul, nu mai exista o structură de conducere, iar al treilea element, respectiv patrimoniul: pe o cerere rezoluţionată de primul-ministru Petre Roman, se scria că până la organizarea unui congres al sindicatelor se amână orice discuţie despre patrimoniu”, potrivit jurnalul.ro.

Bogdan Hossu a recunoscut că actualele confederaţii sindicale nu sunt proprietarele patrimoniului UGSR și că acestea ar putea fi considerate, cel mult, administratori. Iar Miron Mitrea s-a justificat în fața procurorilor invocând lipsa culturii juridice. „Fac precizarea că eu sunt inginer şi nu cunosc amănunte juridice, astfel că am fost convins că semnez în deplină legalitate”, a declarat, sub jurământ, Mitrea.

La începutul anului 1990, patrimoniul UGSR cuprindea o avere imobiliară uriașă.

La începutul anului 1990, patrimoniul UGSR era imens. Vorbim despre o avere imobiliară constituită din hoteluri, vile, case de cultură, dar și foarte mulți bani în conturile mișcării. Mai exact, existau peste 4 miliarde de lei vechi și aproape 3 milioane de dolari în conturi, 25 de mii de locuri de cazare în 17 stațiuni, peste 20 de mii de imobile, zeci de case de cultură, zeci de cluburi sindicale și case de odihnă, sute de apartamente şi garaje, sute de baze sportive și chiar un vapor.

Multe dintre aceste imobile și clădiri au ajuns ruine. 

CE CUPRINDEA ZESTREA SINDICALĂ

- 4,7 mld. lei vechi (300 mil. dolari la acea dată)
- 2,8 milioane dolari în conturi
- 25.000 locuri de cazare în 17 staţiuni
- 21.000 imobile;
- 55 case de cultură
- 19 cluburi sindicale, 17 case de odihnă şi tratament
- peste 400 de apartamente şi garaje
- sute de baze sportive
- un vapor
SURSA: Jurnalul.ro