MENIU

Lovitură dură pentru pacienţi. Sute de medicamente, mai scumpe de la 1 octombrie

Cu o mână dau şi cu alta iau. Autorităţile se laudă că vor introduce pe lista de conpensate patru medicamente inovatoare. În acelaşi timp, pentru sute de tratamente, românii vor plăti mai mult de la 1 octombrie! Nu sunt acestea singurele probleme din sistemul sanitar! Imediat cum trec pragul spitalelor, pacienţii se confruntă cu liste de aşteptare, mizerie şi uneori constată că nu are cine să-i trateze

Acest bărbat abia poate să-şi cumpere din pensia lui de 900 de lei medicamentele compensate prescrise de medic.

"Şi aşa sistemul sanitar e dus la pământ, medicamente nu ne mai dă, adio şi un praz verde. E un fel de genocid împotriva celor bolnavi şi bătrâni care şi aşa au o pensie amărâtă, vai de mama lor", povesteşte acesta.

Şi acest domn este supărat. Pentru 12 medicamente care îl ajută să lupte cu diabetul şi cu problemele cardiace plăteşte 200 de lei.

"Feri-m-ar Dumnezeu, s-ar putea să scap de ele că dacă mă duc la cimitir, scap...Ăştia sunt urmaşii partidului comunist", spune el.

De luna viitoare, vom lăsa mai mulţi bani în farmacii. Zeci de medicamente care conţin 17 substanţe active nu vor mai fi compensate deloc, iar peste o sută de medicamente care sunt acum compensate 90 sau 50% vor fi compensate doar 20%.

În schimb, în jur de cinci mii de bolnavi din cei şase sute de mii de pacienţi diagnosticaţi cu hepatită C vor primi terapia fără interferon, care duce la vindecare în 96 la sută din cazuri. Şi totuşi, doar patru medicamente sunt introduse pe lista de compensate, deşi la începutul verii, oficiali din Ministerul Sănătăţii se lăudau că 45 de tratamente inovatoare vor ajunge la bolnavi.