MENIU

LOVITURĂ DURĂ pentru cea mai mare companie românească

<p>Sistare a plăţii de dividende la SIF Crişana</p>

Petrom, cea mai mare companie românească, a pierdut 15% din valoarea pe bursă de la începutul lunii septembrie, din cauza scăderii preţului petrolului.

Petrom(SNP) a pierdut aproape 15% din valoarea sa la bursă, de la începutul lunii septembrie încoace, ca urmare a scăderii cotaţiilor petrolului, scrie Economica.net.

Petrom a primit ultima lovitură săptămâna trecută, când ţările membre OPEC (cartelul producătorilor de ţiţei) au decis să nu reducă totuşi producţia, iar cotaţiile au scăzut şi mai mult.

Vineri 28 noiembrie, cotaţia  OMV Petrom (SNP) a scăzut cu 2,15% până la 0,418 lei / titlu, după ce reuniunea OPEC se încheiase fără un acord privind reducerea producţiei de petrol. Era prima cădere sub pragul de 0,42 lei / acţiune. Marţi după amiază, SNPabia dacă reuşea o creştere cu 0,12%, pe seama veştii că Guvernul nu va creşte în 2015 redevenţele plătite de companie.

„Cred că deprecierea puternică a preţului petrolului este factorul principal al corecţiei suferite de titlurile SNP. Pe de altă parte, discuţiile privind un nou plasament privat accelerat (de acţiuni SNP, n.r.), prin care Fondul Proprietatea (FP) să îşi reducă participaţia de la OMV Petrom, au avut şi ele o contribuţie nefavorabilă la evoluţia descendentă a preţului", a declarat Simion Tihon, broker la Prime Transaction.