MENIU

Locul din Europa unde e INTERZIS să nu ai job sau locuinţă. Aici NU există infractori

Locul unde nimeni nu fură

În regiunea Svalbard din Norvegia este interzis să fii şomer sau să nu ai propria locuinţă.

Ca guvernator al celei mai nordice regiuni din Norvegia, Odd Olsen Ingero are in subordine doar 6 ofiteri de politie si o singura celula de inchisoare pentru un teritoriu de doua ori mai intins ca statul News Jersey, cu 3.000 de locuitori.

Chiar si asa este prea mult: nimeni nu a mai fost inchis aici de vara trecuta, iar atunci pentru doar doua zile, scrie Incont.ro.

Explicatia pentru ceea ce se intampla in Svalbard, probabil regiunea cea mai apropiata de ceea ce se numeste o societate in care nu exista infractiuni, este faptul ca aici somajul este ilegal. "Daca nu au un job, nu poti sa locuiesti aici", spune Ingero.

Ca sa locuiesti aici trebuie sa poti dovedi ca ai cu ce sa te intretii. Este interzis sa fii somer sau sa nu ai casa. Toti rezidentii trebuie sa aiba o adresa fixa, ceea ce previne situatii in care oamenii fara adapost sunt gastiti inghetati pe strada, foarte aproape de Polul Nord, unde ninge si in mijlocul verii.

Guvernul finanteaza scoala si spitalul, administratia locala, precum si cel mai mare angajator din zona, o companie de exploatare miniera detinuta de stat. Iar taxele sunt foarte scazute.

In Svalbard nu exista restrictii pentru strainii care vor sa se mute aici, cu conditia ca acestia sa aiba un job. Sub incidenta unui tratat international din 1920, teritoriul este deschis pentru mai bine de 40 de natiuni care vor sa se stabileasca aici.

Astfel, o populatie care era pana nu demult exclusiv alba, include acum thailandezi, chinezi si alte nationalitati. Aproape o treime dintre rezidenti sunt straini, inclusiv sute de ucraineni care lucreaza in sectorul minier.

Mark Sabbatini, un american care editeaza un ziar saptamanal de limba engleza numit Icepeople, spune ca isi lasa frecvent laptopul pe o masa in cafenea si nu-si face niciodata griji ca cineva l-ar putea fura. "Aici nu exista infractiuni", spune el.

Mai multe articole despre:
Norvegia şomaj serviciu