MENIU

Locomotivă sau navă spațială? Cea mai bizară invenție își dezvăluie secretele

În trecut, acest tren arăta ca un mijloc de transport desprins din operele scriitorilor de science fiction. Acum stă abandonat și se acoperă cu rugină.

Trenurile de mare viteză sunt folosite acum cu succes în mai multe țări din Europa și din Asia. Nu și în România, unde viteza mare a trenurilor e deocamdată subiect de SF.

Cu mult înainte ca trenurile de mare viteză să apară însă, a existat o tentativă de invenție în URSS. De fapt, acesta nu este doar un tren, ci locomotiva-test sovietică, construită în 1970 la uzina de trenuri Kalininsk și acum uitată de toți. Acest super-tren era capabil, în principiu, să se deplaseze cu viteza de aproximativ 200 km/h.

Pe acoperișul locomotivei au fost instalate două motoare de reacție de la un avion Yak-40, care au creat forța de tracțiune necesară pentru mișcare.

Este interesant faptul că greutatea acestor două motoare este de aproximativ o tonă, iar forța maximă de tracțiune — 3000 kg-forță. Chiar și astăzi această minune tehnologică puternică îi uimește pe toți, măcar prin felul în care arată.

Însă totul s-a sfârșit în etapa de testări. Apoi trenul cu reacție a fost părăsit în curtea din spate a uzinei de trenuri din Kalininsk, la stația Doroshih. Din partea anterioară a locomotivei a fost făcut un monument. 

sursa

 

 

 

 

 

Mai multe articole despre:
locomotivă Yak-40 tren reactie