MENIU

LOCALITĂŢILE FANTOMĂ ale României. Apar în registrele naţionale, dar nu sunt locuite

Sunt pe hartă, au cod poştal şi unele chiar mai păstrează ruinele caselor pline de viaţă pe vremuri. Acestea sunt localităţile fantomă ale României. 

126 de sate despre care puţini îşi mai amintesc şi care, deşi nelocuite de zeci de ani, apar încă menţionate în registrele naţionale. O asemenea localitate părăsită este cătunul Comarnici, din județul Buzău. Aici, printre zecile de case întinse pe dealuri, una singură mai este locuită.

În urmă cu 30-40 de ani, satul Comarnici din comuna buzoiană Cozieni, era unul ca orice altul. Zecile de case întinse pe dealuril de aici erau toate locuite, liniștea fiind adeseori înreruptă se zgomotul copiilor aflați la joacă sau de utilajele folosite de gospodari la treburile casnice.

În ultimele decenii, lipsa unor drumuri şi desele alunecări de pământ au izolat satul Comarnici de restul satelor din zonă. În acest condiții, localnicii au plecat pe rând, fie în căutarea unor așezări care oferă condiții mai puţin vitrege, fie au trecut în eternitate.

Ciprian Chiriac, un localnic din Colți, mai vizitează, din când în când, casele părăsite în urmă cu zeci de ani. Dacă unele dintre ele se păstrează intacte, altele parcă au fost „înghițite” de natură.

Potrivit unui studiu efectuat în 2015, în România există 126 de localități "fantomă”, sate despre care puţini îşi mai amintesc şi care, deşi nelocuite de zeci de ani, apar încă menţionate în registrele naţionale.

Sursa