MENIU

Liviu Dragnea, sabotaj involuntar în favoarea Ungariei

Viktor Orban șubrezește relația României cu SUA

Liviu Dragnea l-a ajutat pe liderul maghiar Viktor Orban, blocând gazele din Marea Neagră, să şubrezească relaţia României cu SUA din Parteneriatul Strategic, scrie Adevarul.ro.

Vizita premierului maghiar la Washington a fost prilejul pentru ca Budapesta să-i dea încă o palmă României, o ţară aflată într-o degringoladă instituţională fără precedent.

Viktor Orban a atacat la Casa Albă poziţia noastră de pilon al flancului Estic şi, profitând de declaraţiile anti-occidentale vituperate în campanie de Liviu Dragnea, Orban a pus sub semnul întrebării şi seriozitatea Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA.

Viktor Orban s-a folosit de pretextul că România se opune investiţiei celor de la Exxon şi OMV Petrom pentru a se plânge că acest lucru pune în pericol posibilităţile Ungariei de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze naturale. În acest fel, premierul maghiar a declanşat, în SUA, un atac fulgerător la adresa României provocând, la cel mai înalt nivel, o fisură în imaginea ţării noastre de furnizor de securitate, scrie Adevarul.

La prima vedere, pare că întrevederea s-a finalizat cu un început de negociere. Ungaria este dispusă să cumpere un sistem de apărare care detectează rachetele de rază medie de acţiune iar administraţia SUA poate se gândeşte, în schimb, la un plan prin care să determine România să deblocheze, până în septembrie, exploatarea celui mai mare perimetru de gaze naturale offshore din Marea Neagră.

În ultimii ani, proiectul de ţară al României a fost acela de a deveni o insulă de stabilitate în Estul Europei şi un partener de nădejde pentru NATO şi pentru SUA. Deşi nu am reuşit să convingem NATO de faptul că Marea Neagră este un punct la fel de fierbinte precum Kaliningrad şi Belarus, România şi-a atins alte scopuri pe Flancul Estic.

Am alocat 2% din PIB pentru armată, am efectuat numeroase exerciţii militare comune cu ţările din Alianţă, scutul de la Deveselu este operaţional, baza de la Kogălniceanu este un pivot strategic iar numeroasele contingente de militari români implicate în diverse teatre de război stau, de-asemenea, mărturie implicării noastre.

Dar, Budapesta a avut, însă, un mesaj foarte cinic: România pune în pericol securitatea aprovizionării cu gaze naturale a Europei de Est pe care o condamnă să se reaboneze la importurile ruseşti într-o perioadă în care este neclar dacă înţelegerea dintre Gazprom şi Naftogaz pentru tranzitul de gaze prin Ucraina va mai continua şi după 31 decembrie 2019. Mai multe aici

Mai multe articole despre:
Viktor Orban Liviu Dragnea