MENIU

AFP: Dragnea se pierde în conspirații ca să scape de criticile după 10 august

Presa străină taxează strategia lui Liviu Dragnea, cel mai influent politician din România, de a se pierde în conspirații și acuzații bizare în contextul în care este pus la zid la București după represiunea protestului diasporei din 10 august.

Agenția France-Press vorbește despre "acuzațiile bizare și neîntemeiate" ale liderului PSD care au creat perplexitate pe scena politică.

Confruntat cu critici acerbe legate de violențele poliției împotriva unui protest masiv împotriva corupției, liderul partidului de guvernământ de la București, Liviu Dragnea, a stârnit nedumerire venind cu o serie de afirmații bizare și neîntemeiate, inclusiv despre o lovitură de stat nereușită și un complot de asasinat, scrie AFP.

Opoziția l-a acuzat pe politicianul 55 de ani, care este considerat cel mai puternic politician al României, notează AFP, că a încercat să distragă atenția publicului, după ce peste 450 de persoane, inclusiv 30 de polițiști, au fost răniți în ciocnirile din timpul demonstrațiilor de la București.

La protestul din 10 august au fost prezenți peste 80.000 de români, mulți dintre ei veniți din străinătate pentru a cere schimbarea Guvernului, scrie AFP.

Șeful PSD a declarat, marţi, că a existat o tentativă de asasinat la adresa sa, patru cetăţeni străini venind în România cu acesta scop, la iniţiativa unui om celebru în lume, sugerând că e vorba despre miliardarul George Soros.

Miercuri, Liviu Dragnea a revenit cu detalii și a spus că nu crede că omul de afaceri Soros a fost implicat în tentativa de asasinat.

Autoritățile de la București au confirmat pentru AFP că nu a existat nicio investigație cu privire la o presupusă tentativă de asasinat la adresa șefului Camerei Deputaților.

Andrei Taranu, profesor la Universitatea Națională de Studii Politice, a declarat că comentariile lui Dragnea se adaugă unui "exercițiu de victimizare", în timp ce liderul PSD se confruntă cu o reacție din ce în ce mai puternică din interiorul partidului său.

"Nu există niciun element care să susțină teza unei lovituri de stat", a declarat Taranu pentru AFP, adăugând că "retorica conspirativă" despre "străini" este comună între regimurile populiste din statele din Europa Centrală și de Est.

Și alte agenţii de presă, dar şi publicaţii importante au comentat declarațiile lui Dragnea şi le-au pus în contextul crizei actuale cu care se confruntă România. Cotidianul britanic Daily Express citează chiar o analiză a centrului de reflecţie american Freedom House, potrivit căreia ţara noastră riscă să destabilizeze Uniunea Europeană.

Stabilitatea Uniunii Europene riscă să fie distrusă în această toamnă de cinci ţări: România, Polonia, Slovacia, Cehia şi Slovenia. Este semnalul de alarmă tras de centrul de reflecţie Freedom House, citat de Daily Express. Experţii afirmă că incertitudinea politică din regiune riscă să arunce blocul comunitar într-o criză majoră. 

"În lunile de toamnă va fi vorba despre testarea Guvernelor în regiune (...). Guvernul contestat al României va trebui să supravieţuiască fără a schimba din nou premierul", a explicat Zselyke Csaky, cercetător la Freedom House. 

Daily Express a scris că România se confruntă cu o criză politică. A avut trei premieri din ianuarie 2017 , iar luna aceasta, aproximativ 100 de mii de oameni au protestat la Bucureşti. Cotidianul îl citează pe Liviu Dragnea, care a descris mitingul drept o tentativă eşuată de a răsturna Guvernul. 

Declaraţia a atras şi atenţia jurnaliştilor de la Associated Press. În ştirea, preluată de Washington Post, se precizează că Dragnea a acuzat companiile multinaţionale că au finanţat manifestaţiile anticorupţie ce au avut loc în 2017.

AP a menţionat şi că Dragnea susţine că a fost ţinta unei tentative eşuate de asasinat anul trecut. Şi Euronews citează această declaraţie a şefului PSD, subliniind că acesta nu a oferit nicio dovadă. Reuters comentează că Dragnea l-a demonizat din nou pe miliardarul George Soros, o tendință comună în statele din Europa Centrală şi de Est, precum Ungaria şi Polonia, unde democraţiile iliberale sunt în ascensiune. 

Mai multe articole despre:
Liviu Dragnea