MENIU

Liste eronate și pachete de ajutor trimise greșit, în Bacău. Peste 1.000 de persoane cu handicap sever, puse pe drumuri pentru nimic

Sursa foto: Captură video

Umilința autorităților atinge cote uriașe pentru mii de români. La Bacău, peste 1.000 de persoane cu handicap sever care se aflau pe liste nu au primit ajutorul promis pentru că centrul este închis de aproape două săptămâni. Aparținătorii lor vin în fiecare zi să verifice dacă ușa se deschide sau apare un anunț nou. Nimic. Pachetele de la Uniunea Europeană sunt distribuite de Prefectură către Primării, iar unele au primit chiar mai mult decât aveau nevoie, în timp ce municipiul Bacău a rămas complet fără stocuri. 

Așa sunt umiliți mii de români care bat drumurile zilnic la centrul de ajutor care are ușa închisă dinainte de Crăciun. Afișat este doar numărul de telefon al Direcției de Asistență Socială, iar de aici sunt îndrumați să sune la Prefectură, pentru că este instituția care trimite pachetele către primării.

Ținuți numai pe drumuri și fără un răspuns concret, oamenii se tem că vor pierde pachetele care le ușurau traiul.

„Cu pensiile astea nu ne mai descurcăm. Am stat aici ceasuri întregi de mi-au înghețat picioare. Am omul meu cu handicap de gradul I”, spune unul dintre români.

Ca bătaia de joc să fie și mai mare, unele primării din județ au primit mai multe pachete decât numărul beneficiarilor. Distribuirea inexactă a fost făcută tot de către Instituția Prefectului Bacău.

„În cel mai scurt timp, în măsura în care se identifică persoane care n-au primit aceste pachete și sunt compensate din UAT, care au pachetele excedentare, ar trebui să sune la acel număr de telefon și să fie informați că vor primi acele pachete la un moment ulterior”, a precizat Cioltan Carmen, purtător de cuvânt al Prefecturii Bacău.

Pachetele conțin făină, mălai, zahăr, ulei, conserve și orez, iar ajutorul este mană cerească în contextul în care prețurile alimentelor de bază au explodat. Programul european de ajutorare este destinat seniorilor cu pensii foarte mici, familiilor cu venituri sub 600 de lei pe membru și a persoanelor cu handicap. 

Mai multe articole despre:
bacau pachete ajutor