MENIU

Liiceanu despre Dragnea: Confundă potlogăria cu afacerea și vătăfia cu cariera

Filosoful Gabriel Liiceanu îi face un portret devastator lui Liviu Dragnea, un "personaj subaltern carent în vorbire, care confundă potlogăria cu afacerea și vătăfia de județ cu cariera de om de stat." Într-o analiză publicată în "Revista 22", Liiceanu avertizează că adevărata problemă nu este Dragnea, ci PSD, "o mafie transformată în partid".

Liiceanu admite că prăbușirea PSDragnea ar fi un răgaz, căci "ne-am ostoi după o vreme umilințele înghițite în acest an și jumătate, am reuși poate să uităm cu timpul rușinea de a fi fost conduși de un personaj subaltern carent în vorbire, care confundă potlogăria cu afacerea și vătăfia de județ cu cariera de om de stat. Dar după toate astea, puroiul la vârf s-ar reface negreșit."

"Va purta alt nume: după „microbul" Ion Iliescu, inculpat pentru crime contra umanității (...) a venit „microbul" Năstase, arhitectul rețelei de drenat bani a partidului; după „microbul" Năstase a venit „microbul" acoperit Ponta, „baschetbalistul", care mințea și când îl întrebai cât e ceasul. (...) După „microbul" Ponta, a venit „microbul" Dragnea ; iar după „microbul" Dragnea..." se întreabă retoric filosoful. 

Și tot el oferă câteva variante, tocmai pentru a sublinia cât de mult a coborât nivelul în PSD, chiar și prin raportare la modelele mai sus pomenite. "Acum alegeți dumneavoastră: l-ați prefera pe Nicolicea, cu limbaj și apucături de milițian? Pe Șerban Nicolae, grobian și lesne jignitor de femei? Pe Tudorel Toader, specializat în prostituarea științelor juridice?.  

„Până la urmă problema nu e atât Dragnea, cât PSD-ul în sine. (...) Și dacă îl trăznește fulgerul mâine, nimic nu se va schimba în bine". Ideea că răul se află în structură, și nu în accidentul persoanei. (...) Sintagma „ciuma roșie” trimite în primă instanță la ideologia comunistă.  Lucru, desigur, incorect. PSD nu este un partid comunist, nici un partid socialist și, cu atât mai puțin, un partid social-democrat.  PSD este o mafie camuflată în partid a cărei singură „ideologie” este lăcomia și a cărei pragmatică e furtul." este de părere Gabriel Liiceanu. 

"Noutatea cu care a venit Dragnea în istoria PSD ține de tehnicile puse la punct pentru a fi evitată încătușarea fiarei lăcomiei în reguli, legi și justiție. Spre deosebire de predecesorii săi, Dragnea s-a văzut pus în situația de a evolua pe un teren pe care ei nu-l cunoscuseră: DNA-ul și judecătorii au aruncat abia în anii din urmă lasoul spre gâtul fiarei lăcomiei. Ea apucase să devoreze cam toată bogăția țării.

PSD-ul condus de actualul său șef este această fiară a lăcomiei care, după ce a prăduit România, se luptă cu colții și ghiarele pentru a nu fi prinsă în lanțurile justiției. Sau, odată înlănțuită, pentru a scăpa din ele. Iar în această luptă finală, ea e pornită să sfâșie tot ce-i iese în cale. Asta înseamnă „până la capăt” în mentalitatea lui Dragnea-și-ai-lui" își încheie analiza Gabriel Liiceanu.

Editorialul integral din Revista 22 poate fi citit aici,

Apariţie surpriză printre protestatarii din Piaţa Victoriei

 

Mai multe articole despre:
Liviu Dragnea