MENIU

Lia Olguța Vasilescu îl face praf pe Cristian Ghinea: Refuz să cred că pe reforma pensiilor din PNRR au vorbit cu specialiști, e o mizerie

Lia Olguța Vasilescu (fost ministru al Muncii)

Fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, l-a criticat dur pe fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, pentru modul în care a fost elaborată reforma pensiilor din Planul Național de Redresare și Reziliență.   

"Noi am venit cu propunerea de creștere de doar 11%, în prima luna de guvernare, tocmai pentru a ne lua o marjă de 3 luni pentru a mai negocia cu CE, să vedem dacă se mai poate modifica ceva. (...) Înțeleg că în primele 6 luni nu s-ar mai putea, dar apoi ar mai fi o șansă", a afirmat Lia Olguța Vasilescu.
 
Fostul ministru a afirmat că cea mai mare problemă este includerea în PNRR a unui prag maxim din PIB peste care nu pot trece cheltuielile cu pensiile. 
 
"Ca să rămânem pe acest procent de 9,4% din PIB (ca limită maximă pentru pensii), faceți calculul că pensiile vor rămâne în continuare infime, pe o perioadă lungă de timp. (...) Refuz să cred că au fost specialiști de la Casa de Pensii în spatele acestei porcării elaborate de ministrul Cristian Ghinea. În primul rând, este foarte clar că cei care au făcut acele precizări legate de pensii în PNRR nu au citit Legea pensiilor. Nici nu cred că au consultat un specialist, cred că pur și simplu s-au gândit ei așa, din ce au nai văzut și auzit pe la televizor.", a mai afirmat fostul ministru.
 
În capitolul "COMPONENTA C8. REFORMA FISCALĂ ȘI REFORMA
SISTEMULUI DE PENSII" din PNRR se precizează că se "introduce o nouă formulă de calcul pentru pensiile noi și pensiile în curs de plată. Parametrii formulei vor fi aleși cu atenție, în conformitate cu obiectivul privind totalul cheltuielilor publice brute cu pensiile exprimat ca procent din PIB (9,4 % din PIB pe termen lung, adică în perioada 2022-2070). În plus, parametrii respectivi nu vor permite creșteri ad-hoc ale nivelurilor pensiilor".